Centrala de apartament, o gaura in buget imposibil de recuperat

Luni, 07 Iulie 2008, ora 08:05
15721 citiri
Centrala de apartament, o gaura in buget imposibil de recuperat

Scumpirea gazelor si a electricitatii are un efect direct asupra romanilor care s-au debransat de la retelele de bloc pentru a-si monta centrale de apartament.

Astfel investitia initiala, de 2.000-3.000 de euro nu va mai fi recuperata integral niciodata, informeaza "Gardianul", in editia online de luni.

Singurul avantaj al centralelor de apartament este "independenta" fata de reteaua de termoficare.

Mai multi proprietari au optat in ultimii ani pentru centrale de apartament pentru ca le ofereau mai multe avantaje.

Insa scumpirea preturilor la gaze si electricitate a dat planurile tuturor peste cap.

Reteaua de distributie locala le ofera suprafacturarea cu pierderile din retea, iar centralele de apartament le aduc, pe langa costuri de cateva mii de euro pentru instalare si intretinere, note mari la gaze si electricitate.

Statisticile arata ca, in ultimii zece ani, peste 600.000 de proprietari de apartamente s-au debransat de la retelele locale de distributie de apa si caldura pentru a-si monta propriile microcentrale termice.

Peste 30.000 de debransari s-au realizat numai in Bucuresti, confirma Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET).

Confortul pentru care au optat proprietarii ajunge sa fie distrus de cheltuielile tot mai mari la gaze si energie, iar investitia facuta nu mai este amortizata in timp.

"Asociatia producatorilor si importatorilor de centrale termice au speculat momentele in care nu s-au facut scumpiri pentru a prezenta avantajele acestor aparate, dar au omis sa vorbeasca despre durata de viata si pericolul pe care-l pot reprezenta daca nu sunt utilizate corect", a declarat un specialist din domeniul energetic.

Conform statelor de la intretinere, facturile ajung la jumatate pentru cei care si-au instalat propria centrala.

"Cei cu centrale termice platesc mai putin la intretinere, dar au cheltuieli anexe mai mari. Gazul si energia electrica ridica mult facturile, astfel incat unii ajung sa plateasca cumulativ sume mai mari", a declarat Mariana Papp, administrator de bloc.

Pe o perioada de jumatate de an, mai precis in perioada ianuarie-iunie, sumele datorate la intretinere pentru un apartament cu 3 camere, doua persoane, cu consum relativ asemanator, se ridica la circa 1.200 lei, pentru cei fara repartitoare, la 1.000 lei pentru cei cu repartitoare si la 550 pentru cei cu centrala de apartament.

"Nimeni nu le spune ca aparatul are o durata de viata limitata, de aproximativ 10 ani", au precizat surse din domeniul energetic.

Astfel, adaugand la pretul intretinerii facturile la gaze, costul centralelor termice nu se mai recupereaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#independenta, #gaze, #pret, #electricitate, #scump, #centrala de apartament , #stiri financiare