Cine ar trebui sa conduca Banca Mondiala?

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:59
1944 citiri
Cine ar trebui sa conduca Banca Mondiala?
Foto: Arhiva

Banca Mondiala ar putea avea, pentru prima data, un presedinte dintr-o tara emergenta, printre nominalizati aflandu-se ministrul de Finante nigerian, Ngozi Okonjo-Iweala, si fostul ministru de Finante columbian Jose Antonio Ocampo.

Candidatura celor doi, ambii economisti si diplomati recunoscuti, pun in "pericol" presedintia americana a institutiei, care nu a mai fost contestata pana in prezent.

Totusi, avand in vedere ca tarile europene vor sprijini, probabil, Statele Unite, este foarte probabil sa fie ales tot un american pentru a-i succede lui Robert Zoellick, care intentioneaza sa renunte la functie cand ii expira mandatul, in luna iunie a acestui an.

Termenul limita pentru depunerea nominalizarilor este vineri, iar administratia Obama a anuntat ca va avea o propunere pana atunci.

Desi exista o intelegere conform careia presedintele Bancii Mondiale trebuie sa fie american, iar directorul Fondului Monetar International trebuie sa fie european, toate cele 187 de state membre au fost de acord sa existe un proces de succesiune in functie de merite.

De altfel, oficialii tarilor emergente au cerut de mult timp sa aiba acces la aceste functii, insa, pana in prezent, nu au reusit. Potrivit unor surse citate de Reuters, Ocampo, in prezent profesor la Universitatea Columbia din New York, va fi nominalizat oficial de catre Brazilia.

Alte doua surse au precizat ca Okonjo-Iweala are aprobarea presedintelui Nigeriei, Goodluck Jonathan.

Decizia de a-i nominaliza pe cei doi a venit dupa saptamani de discutii intre tarile emergente si in curs de dezvoltare, inclusiv China si India. Notorietatea de care se bucura acestia va pune presiune pe SUA pentru a propune un candidat cel putin de acelasi calibru, sunt de parere analistii.

Okonjo-Iweala a plecat din Banca Mondiala, unde era director, anul trecut, pentru a deveni ministrul de Finante in Nigeria, iar Ocampo a fost subsecretar in ONU, pe probleme economice si sociale.

Care este miza sefului Bancii Mondiale?

Potrivit unor surse, americanii vor sa nominalizeze o femeie, Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU, fiind una din posibilitati. Totusi, nu este clar daca Rice isi doreste acest post.

Fostul consilier prezidential, Lawrence Summers, precum si senatorul John Kerry sau Indra Nooyi, directorul executiv al PepsiCo, s-ar afla pe lista presedintelui american. Totusi, este greu de crezut ca aceasta ar parasi un job din care castiga 15 milioane de dolari anual pentru unul de 750.000 de dolari.

Potrivit revistei Times, si numele secretarului de stat Hillary Clinton a fost spus, insa aceasta a precizat deja ca nu este interesata. Un alt nume este cel al economistului specializat in tarile in curs de dezvoltare Jeffrey Sachs, care a reusit sa obtina sprijinul Kenyei, Malaeziei si Namibiei. Este putin probabil, totusi, sa atraga de partea sa nume importante, precum China.

Potrivit analistilor revistei americane, Banca Mondiala trece printr-o perioada interesanta, deoarece, in urma recesiunii globale, nu mai are bani pentru a fi un jucator important in segmentul creditarii, iar tarile emergente care beneficiau de ajutorul sau, gen Turcia si China, s-au dezvoltat si au propriile idei despre dezvoltarea economiei mondiale.

In acelasi timp, totusi, dezvoltarea reprezinta o problema majora, avand in vedere ca inegalitatile sunt din ce in ce mai mari, presiunea pentru sustenabilitate ecologica mai presanta, iar tarile cele mai sarace inca nu au acces la nimic, de la creditare la apa curata.

Astfel, noul presedinte va avea posibilitatea sa joace un rol esential in economia mondiala, daca va reusi sa produca schimbarile atat de asteptate de multe state. In caz contrar, ar putea distruge complet reputatia institutiei, atacata deja pentru strategia de a oferi solutii anglo-americane pentru toate statele, desi, de multe ori, aceste sfaturi nu sunt respectate nici in Occident.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#presedinte nou Banca Mondiala, #alegere presedinte Banca Mondiala , #stiri financiare