Autoritatea de Supraveghere Financiara: Miliarde pe mana grupurilor de interese politice?

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 15:55
4637 citiri
Autoritatea de Supraveghere Financiara: Miliarde pe mana grupurilor de interese politice?

Institutia care ar trebui sa supravegheze piata de capital, a asigurarilor si a pensiilor private ar putea deveni doar un alt mamut in mana unui grup restrans de interese, fiind ineficienta in contextul politic romanesc actual, potrivit analistilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar trebui sa-si intre in drepturi pe 30 aprilie, urmand a gestiona piete ce totalizeaza circa 25 de miliarde de euro, insa, deocamdata, nu are un sef sau un consiliul de conducere, iar presedintele Traian Basescu a retrimis legea care ar trebui sa reglementeze functionarea institutiei in Parlament, cerand ca rudele parlamentarilor sa nu poata fi numite in functii de conducere.

Totusi, deputatii au ignorat aceasta cerinta si au hotarat ca doar rudele pana la gradul al treilea ale membrilor Guvernului sau ale celor din consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa fie exclusi. Acest aspect este deosebit de important, avand in vedere ca Parlamentul va numi membrii din conducerea ASF.

"Eu cred ca exista si presiuni politice importante asupra ei. Faptul ca deputatii au decis ca isi pot angaja si rude amplifica caracterul foarte fragil al acestei institutii. Conflictele de interese care se dezvolta in fiecare zi in Romania, de parca ar fi flori udate cu apa, nu fac decat sa perpetueze imaginea unor institutii care, prin specificul lor, ar fi putut sa dea mai multa credibilitate si economiei noastre si sistemului de creditare, a celui de circulatie a valorilor", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

O astfel de autoritate ar fi extrem de utila in Romania, deoarece ar putea clarifica situatia pietelor respective si sa le gestioneze mai eficient. Insa, luand in considerare decizia deputatilor, institutia risca sa se transforme intr-o "forma fara fond", asemenea multor alte agentii si institutii din Romania, crede analistul.

Pe de alta parte, profesorul de economie Bogdan Glavan este de parere ca problema principala generata de ASF nu este reprezentata de posibila numire in functiile de conducere a rudelor unor politicieni.

"Nepotismul e greu de suprimat intr-o economie sau societate care depinde asa de mult de stat. De asemenea, nici nu este neaparat un rau in sine. Ganditi-va la tarile mici, gen Islanda sau Cipru, unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea, chiar e greu. Nu mi se pare a fi o chestie neaparat de evitat sau rea prin definitie", a explicat Glavan, pentru Ziare.com.

In schimb, adevarata problema este faptul ca, in situatia actuala din Romania, nu era nevoie de inca o institutie de supraveghere si reglementare, acestea inabusind deja pietele.

"Problema de fond este ca noi traim intr-o tara in care pietele sunt foarte reglementate si incarcate de birocratie extrem de mare, in care, odata ce patrunzi, tot interesul tau este sa-ti prelungesti puterea si veniturile, nu sa faci reforme. Prin urmare, din acest punct de vedere, ar trebui niste principii care sa interzica astfel de practici", a subliniat profesorul de economie.

Autoritatile de reglementare, ineficiente

Avand in vedere situatia politica, dar si economica din Romania, ASF nu ar putea sa functioneze eficient, fiind o "pierdere de timp si resurse", potrivit lui Glavan.

Astfel, acesta sustine ca, in primul rand, ar fi nevoie de reforme reale, care sa vizeze retragerea suportului pe care statul il acorda acestor piete.

In plus, crizele financiare repetate care au avut loc la nivel international, unde exista multe astfel de autoritati de supraveghere, au demonstrat ca sunt ineficiente. "In fond, cu toate aceste masuri si autoritati de supraveghere n-am prevenit nimic. Crizele au venit in continuare si sunt din ce in ce mai acute. Cred ca este un subiect fals. Este o institutie importata, fara sens, fara miza", a comentat Glavan.

"Daca aceste institutii ar fi reusit sa previna excesele de pe pietele financiare si erorile comise, atunci n-am fi avut crizele financiare pe care le-am avut. Nu cred ca mai este nevoie de o reorganizare a supravegherii. Avem nevoie de schimbarea din radacini a sistemului, nu de supraveghetori mai buni, nu de noi conditii in care sa functioneze supraveghetorii", a precizat profesorul de economie, adaugand ca ASF nu poate avea decat rolul de "a crea noi fotolii pentru rudele" politicienilor.

Ce gestioneaza ASF

Noua institutie ar trebui sa preia rolurile indeplinite, in prezent, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor si Autoritatea de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Conducerea va fi asigurata de 17 persoane, inclusiv un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti. USL ar urma sa aiba zece locuri din consiliul de conducere, PDL trei, iar PP-DD si UDMR cate doua.

Insa, potrivit lui Mircea Cosea, in Romania nu exista, in acest moment, resurse umane destul de calificate pentru a putea conduce o astfel de institutie. "Ma indoiesc ca exista competenta si puterea de resursa umana, azi, in Romania, mai ales dupa ce deputatii isi vor angaja si nevestele si fratii si surorile, ma indoiesc ca exista resursa umana capabila sa aiba acest profesionalism incat sa conduca de o data, dintr-un turn de fildes, tot ceea ce misca in Romania in aceste domenii", a conchis analistul.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Autoritatea Supraveghere Financiara, #interese politice ASF , #stiri financiare