Cum cheltuim mai putin la cumparaturi

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 23:50
2443 citiri
Cum cheltuim mai putin la cumparaturi
Foto: Squidoo

Criza, criza, dar tinerii aflati in crestere, chiar si doar intelectuala, trebuie sa mai si manance. Mersul bilunar la cumparaturi de-ale gurii poate deveni o experienta mai profitabila pentru buzunarele incercate daca avem grija sa planificam.

Nu mai este cazul sa dam buzna pe usa in momentul in care ni se face pofta de ceva picant sau daca papilele gustative mor dupa o bucatica de ciocolata. Proviziile trebuie facute cu grija si din timp, si bineinteles, cu cat mai putini bani.

Inainte sa luam pixul si foaia pentru a face o lista cu tot ce ne-am dori in frigider si camara, lista care poate deveni destul de lunga, ar fi mai bine sa dam un mic tur al casei.

De la consumabilele pentru curatenie, baie si bucatarie, pana la frigider, toate trebuie trecute in revista si vazut ce lipseste. Asa ne dam seama cel mai bine de ce avem nevoie cu adevarat, fara a umple o foaie cu nimicuri mai mult sau mai putin inutile.

Negocierea cu stomacul si lista

O etapa importanta in elaborarea listei pentru mancare consta in alcatuirea unei planificari de retete culinare pe zile. Ce si cat mancam in fiecare zi din perioada pe care am ales sa o acoperim.

In momentul in care trecem la lista propriu-zisa de cumparaturi, unde este bine sa trecem si preturile produselor, ne vom da seama rapid daca planul culinar se preteaza si posibilitatilor financiare. Cat timp suntem in stadiul de "negociere cu stomacul" mai putem face mai mici sau mai mari modificari.

Ar fi bine ca lista noastra sa fie impartita in trei coloane. Doua pentru super/hipermarket - mancare si consumabile, si una pentru piata. De ce super/hipermarket? Bineinteles pentru ca acolo totul este mai ieftin decat la non-stop-ul de langa bloc unde fugim de obicei cand ne trezim la pranz ca am ramas fara ulei.

Inainte de plecare, o masa indestulata, pe cat se poate, ne va scuti de dorinte si porniri inutile campaniei noastre de economisire. Nu vom mai visa la sosuri, semipreparate, vizite la fast-food la intoarcere sau orice bazat pe ciocolata.

Nu in ultimul rand, este indicat sa ne asiguram ca nivelul de benzina in rezervor este suficient de ridicat pentru a ne si aduce acasa. Daca nu, lista se va restrange in functie de puterea bratelor sau vom incerca sa scapam de lene si sa facem mai multe drumuri.

Indicat in egala masura este sa lasam cardurile acasa si sa plecam la cumparaturi cu cash, suma exacta care a rezultat din adunarea preturilor de produse de pe lista. Cu totii stim ca dorintele noastre se vor multiplica daca avem la noi inca o sursa de finantare.

Labirintul si mirajele din super/hipermarket

Echipati cu lista, pix si pungi de plastic de acasa - sa fim ecologici si sa reciclam, chiar prin reutilizare - am ajuns la cornul abundentei.

NU trebuie sa ne lasam furati de peisaj, de culori, de mirosuri, de raioanele de haine, carti si alte lucruri pe care nu le avem pe lista si care nu tin de foame si de praf. Dupa cateva drumuri ar trebui sa stim deja ce si unde gasim si traseul exact pe care il avem de parcurs.

Pentru ca suntem tineri si dornici de experimente nu ne vom teme sa incercam produsele ieftine si cele mai ieftine de care am fugit pana acum. Surprinzator poate, multe dintre ele au o calitate cel putin medie.

Cu fiecare produs pe care il punem in cos, trecem si pretul pe lista noastra, langa cel pe care l-am scris de acasa. Asa este foarte usor sa tinem minte ce s-a scumpit, sau, din fericire, ce s-a ieftinit.

La finalul sesiunii de cumparaturi, inainte de a ajunge la casa, ne retragem pe un culoar cu mai putin trafic, scoatem telefonul mobil si deschidem calculatorul. In cateva minute, adunand noile cifre din coloanele de cumparaturi, vom avea o surpriza cu zecimale.

De cele mai multe ori, banii pe care i-am luat de acasa vor fi mai multi decat cei pe care ii avem de platit la casa. In functie de iscusinta fiecarui cumparator de a optimiza raportul cel mai mic pret/calitate, vor ramane cu oriunde de la cativa RON la cateva zeci.

Acesta este rezultatul planificarii si evitarii mirajelor. Ne putem intoarce cu banii economisiti acasa sau putem sa ne facem placerea de a visa pe moment la ceva bun, care va ajunge in cos, langa restul cumparaturilor.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#cumparaturi putini bani, #sfaturi cumparaturi mancare, #tineri bani criza , #stiri financiare