Cum transformi o idee intr-o afacere reala?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Mai 2009, ora 23:58
3296 citiri
Cum transformi o idee intr-o afacere reala?

Toata lumea a trecut prin asta: iti bei cafeaua linistit de dimineata, cand iti vine brusc in minte o idee cu privire la un dispozitiv sau un serviciu nou, care are revolutiona lumea si ti-ar umple buzunarele de bani.

Inainte de a te imprumuta pana peste cap de la familie si bani pentru a pune in practica ideea ta geniala, trebuie sa te asiguri ca aceasta este viabila pentru o afacere.

Sunt cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a pune in pracica ideea ta de afaceri, noteaza Forbes.

Ai o propunere de afacere viabila?

Merita sa iti pui aceasta intrebare deoarece ideile grozave sunt idei bune de afaceri doar daca poti sa ii convingi pe oameni sa plateasca pentru produsul sau serviciul tau un pret mai mare decat iti ia sa-l produci.

Doar pentru ca tu ai senzatia ca ideea ta este grozava nu inseamna ca altcinea este dispus sa plateasca suficient ca sa-ti iasa si un profit la afacerea asta.

Exista o piata viabila pentru produsul sau serviciul tau?

Nu e suficient sa gasesti persoane interesate sa dea bani pe produsul tau:trebuie sa gasesti un numar suficient de clienti pentru a avea o afacere infloritoare.

Investitorii profesionisti sunt extrem de interesati de aceasta problema - nu doresc sa dea bani pentru o companie cu un potential de crestere limitat, chiar daca aceasta are sanse de succes. In fine, nu va imaginati ca puteti crea o piata de la zero - s-ar putea sa fie un motiv pentru care nu exista.

Poti sa-ti sustii costurile de dezvoltare?

"Majoritatea companiilor care nu-si pot acoperi aceste costuri o fac pentru ca nu au capital", subliniaza John De Puy, director executiv la Oaktree Ventures.

Desi investitorii nu-ti vor scrie cecuri in alb pentru afacerea ta, nici nu-ti vor dori esecul. Trebuie sa te gandesti bine de cati bani ai nevoie - si apoi sa adaugi o mica marja pentru orice eventualitate.

Nu reusesti sa faci rost de bani pentru a-ti muta afacerea din garaj? Piata iti transmite probabil ceva. "Nu vei sti cu adevarat daca ai o oportunitate de afaceri pana cand nu incerci sa faci rost de finantare", explica Charles Holloway, director al Center for Entrepreneurial Studies la Stanford Graduate School of Business.

Poti sa-ti atingi piata-tinta tinand costurile relativ scazute?

Chiar daca ai un produs atractiv, suficient capital si clienti suficienti, ai mari sanse sa esuezi in incercarea de a ajunge la acestia din urma.

Comunicatele de presa, evenimentele de lansare si alte modalitati de promovare costa bani. Pana si afacerile "cu vechime" trebuie sa cheltuiasca bani grei pentru a-si pastra baza de clienti.

Poti sa pastrezi un avantaj competitiv?

Ideile grozave atrag competitorii si imitatiile. O afacere de succes trebuie sa supravietuiasca acestei lupte. Daca esti primul pe piata ai un avantaj pe un anumit termen, insa pastrarea acelui avantaj poate necesita pasi suplimentari.

Trebuie mai intai sa identifici care este avantajul tau - daca este tehnologia, incearca sa o inregistrezi; daca este un produs finit, incearca sa creezi o marca.

Esti suficient de hotarat?

La fel cum ai sanse sa subevaluezi banii de care ai avea nevoie pentru a incepe afacerea, tot astfel sunt mari sanse sa subestimezi nivelul de efort necesar lansarii afacerii.

Este vorba de munca multa si grea, asa ca daca nu esti decis sa dai totul pentru afacerea ta, nu conteaza cat de grozava e ideea ta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#idee afacere proprie, #criterii idee afacere , #stiri financiare