Din 2 martie se pot depune cererile de subventionare pentru teren agricol

Duminica, 01 Martie 2009, ora 08:18
2210 citiri
Din 2 martie se pot depune cererile de subventionare pentru teren agricol

Fermierii pot depune cererile pentru schemele de sprijin pe suprafata, pentru 2009, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), incepand cu 2 martie pana la data de 15 mai 2009, fara penalitati.

Potrivit agentiei, pentru a beneficia de acest sprijn financiar, fermierii trebuie sa depuna la sediile APIA o cerere de plata pana la 15 mai. Dupa aceasta data pana la 9 iunie, se vor acorda penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere, informeaza un comunicat APIA remis Ziare.com.

Potrivit comunicatului, sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare, iar in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, potrivit APIA, beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

In plus, daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Schemele de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si cuprind plata unica pe suprafata (SAPS), platile nationale directe complementare (PNDC), schema de plata separata pentru zahar si culturi energetice, platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii, platile compensatorii pentru zonele defavorizate si platile de agromediu.

Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#cerere subventie teren, #depunere doi martie, #cerere depunere APIA , #stiri financiare