Fondurile de actiuni au pierdut si jumatate din valoare

Luni, 21 Iulie 2008, ora 12:25
876 citiri
Fondurile de actiuni au pierdut si jumatate din valoare

In acest an, fondul de actiuni Napoca a reusit "performanta" sa piarda 50,72% din valoarea unitatii de fond. In ultimele 12 luni, unitatea de fond a scazut cu 56,56%, iar in ultimii trei ani, fondul Napoca a acumulat o pierdere de 7,61%, fiind anulate cresterile din ultimii ani.

Mai multe fonduri de actiuni au trecut pragul de minus 40% pentru scaderile unitatilor de fond. Raiffeisen Romania Actiuni a pierdut in acest an 47,47% din valoare.

Astfel, de la valoarea initiala a unitatii de fond de 100 lei de la lansarea fondului Raiffeisen Romania Actiuni din 21 iulie 2007, s-a ajuns la valoarea de 46,9760 lei. Un randament foarte scazut au avut si unitatile de fond Omninvest cu o pierdere de 41,07%, iar BT Maxim a scazut cu 41,45%.

"Bursa romaneasca a consemnat saptamana aceasta doua zile consecutive de scadere pe fond de panica. Multe dintre actiunile importante care aproape intotdeauna se regasesc in portofoliile fondurilor au suferit in numai doua zile deprecieri de 10-12%.

Ca atare, este normal sa constatam ca saptamana aceasta fondurile de actiuni au scazut masiv. Pierderile cumulate de la inceputul anului si pana in prezent deja au atins 50% in cazul fondului de actiuni Napoca.

Cum inca pe bursa nu exista semne clare de stabilizare, inca nu putem sa ne asteptam la o crestere semnificativa a fondurilor de actiuni sau diversificate", explica analistii de la KTD Invest.

Fondul diversificat cu cea mai mare corectie din 2008 a fost Transilvania, care a pierdut 32,95% din valoare. Cea mai buna performanta dintre fondurile diversificate au avut-o unitatile BCR Europa Conservator cu un castig de 0,29%, care a fost singurul fond diversificat care acumulat un castig in 2008.

Cel mai performant fond in 2008 ramane BCR Obligatiuni cu un profit de 5,95%, urmat de Stabilo cu un castig de 5,54%.

Fondurile monetare si-au pastrat parcursul din acest an si au obtinut profituri mici, dar sigure. Astfel, fondul BCR Monetar a obtinut un profit pe 2008 de 5,05%, iar Simfonia 1 de 4,39%. Unitatile de fond Bancpost Plus au crescut in acest an cu 4,06%, iar OTP Comodisro cu 2,20%.

"Saptamana aceasta se incarca actiunile provenite din majorarea de capital social la Banca Transilvania, ceea ce, pentru unele dintre fondurile de actiuni, in functie de metoda de calcul a VANU (valoarea activului net unitar) folosita, poate aduce usoare castiguri", conchid analistii de la KTD Invest.

Vlad Voiculescu

Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
#fonduri, #scadere, #actiuni, #monetar , #stiri financiare