Fondurile mutuale: Castiguri in 7 zile cat intr-un an la banca

Luni, 11 August 2008, ora 14:54
1354 citiri
Fondurile mutuale: Castiguri in 7 zile cat intr-un an la banca

Cresterea bursei din ultima saptamana si aprecierea leului au adus fondurilor mutuale cresteri semnificative.

Fondul de actiuni BCR Expert a crescut in ultimele sapte zile cu 10,12%, un randament ce concureaza cu dobanzile depozitelor in lei pe o perioada de un an.

"Bursa a crescut usor saptamana trecuta, deci si fondurile care investesc in actiuni au avut o evolutie ceva mai buna. Totusi, cresterile bursiere nu sunt generalizate.

Pentru ca fondurile de investitii au portofolii foarte bine diversificate, ele au reusit sa capitalizeze chiar si aceste cresteri limitate ale unor sectoare distincte ale bursei.

O evolutie pozitiva mai evidenta a fondurilor diversificate si de actiuni vom avea insa numai atunci cand si sectorul SIF-urilor - in care foarte multe fonduri au plasamente importante - va reusi o ascensiune mai consistenta", apreciaza analistii de la KTD Invest.

Investitorii care au pariat pe unitatile de fond Active Dinamic au castigat in ultima saptamana 4,88%, iar fondul BT Maxim a adus un randament de 4,33%.

Cea mai mare scadere din acest an au inregistrat-o unitatile de fond Napoca, minus 47,29% si Raiffeisen Romania Actiuni, cu o corectie de 45,95% din valoare.

Cel mai performant fond diversificat al ultimei saptamani a fost Fondul de Comert Exterior, care a crescut cu 2,46%, urmat de Transilvania cu un profit saptamanal de 1,86%.

Patru fonduri diversificate au inregistrat pierderi in perioada analizata, cea mai mare corectie au avut-o unitatile de fond Fortuna Classic cu minus 0,38%.

"Fondurile de obligatiuni si cele monetare raman in continuare lideri de randament pe intreaga industrie a fondurilor si este putin probabil sa fie detronate de pe primele pozitii din top in urmatoarea luna", considera analistii sus mentionati.

Cel mai bun randament din acest an il are BCR Obligatiuni, cu crestere a unitatilor de fond de 6,54%, urmat de fondurile de obligatiuni Stabilo si Orizont, cu un plus de 6,02%.

Cel mai scazut randament al unui fond de obligatiuni il are Europa Obligatiuni cu o apreciere de doar 1,06%, acest fond fiind afectat puternic de deprecierea monedei europene.

Dintre fondurile monetare, cel mai mare randament a fost obtinut de BCR Monetar cu un plus de 5,75%, urmat de Simfonia 1 cu 5,01%, de Bancpost Plus cu 4,58% si OTP Comodisro cu 2,70%.

Vlad Voiculescu

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri, #performante, #crestere, #investitori, #activ , #stiri financiare