Instabilitatea politica trage bursa din Japonia pe rosu

Marti, 17 Februarie 2009, ora 11:48
862 citiri
Instabilitatea politica trage bursa din Japonia pe rosu

Bursa japoneza a incheiat sedinta de marti in scadere cu 1,35%, dupa o zi in care investitorii au asteptat cu prudenta redeschiderea burselor americane alaturi de anuntul demisiei ministrului japonez de finante, acuzat ca a tinut un discurs public in stare de ebrietate.

Conform datelor de la inchidere, indicele Nikkei 225 a pierdut 104,66 puncte, sau 1,35%, la 7.645,51 puncte. De asemenea, indicele Topix a scazut cu 13,57 puncte, sau 1,76%, la 756,53 puncte, informeaza NewsIn citand AFP.

Ministrul japonez al finantelor, Shoichi Nakagawa, si-a anuntat marti demisia, din cauza banuielilor ca s-a aflat in stare de ebrietate la reuniunea G7.

Ministrul a precizat ca va ramane in functie pana dupa adoptarea de catre Parlament a bugetului pentru anul 2009-2010, care ar trebui sa fie votat in principiu pana in 31 martie.

Cunoscut pentru inclinatia sa catre alcool, ministrul a dat impresia ca este in stare de ebrietate la o conferinta de presa de dupa reuniunea G7, sambata la Roma. Televiziunile au difuzat imagini in care ministrul avea fata rosie, privirea vaga si dificultati evidente de exprimare, fiind incapabil sa inteleaga intrebarile si sa isi incheie frazele si chiar atipind de cateva ori.

"As vrea sa imi prezint din nou scuze pentru ca am cauzat probleme la acea conferinta de presa", a declarat marti Nakagawa in fata jurnalistilor. El a negat insa din nou ca era sub influenta alcoolului, afirmand ca starea sa fusese provocata de prea multe medicamente antigripale. El si-a justificat de altfel plecarea din guvern si prin motive de sanatate.

"Am fost la spital noaptea trecuta si in aceasta dimineata mi s-a diagnosticat o boala renala, o raceala si o stare de epuizare", a spus ministrul.

"Voi face tot posibilul pentru a-mi indeplini cat mai bine atributiile in perioada in care raman in functie. Sper ca economia japoneza se va restabili cat mai curand", a mai spus ministrul, aflat in functie din septembrie 2008.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bursa japoneza inchidere, #incertitudini politice, #ministru de Finante, #tranzactionare actiuni Tokyo, #cotatii busiere japonia , #stiri financiare