Jumatate dintre investitori cred ca bursa isi va continua picajul

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 12:29
1039 citiri
Jumatate dintre investitori cred ca bursa isi va continua picajul

Jumatate dintre investitorii la BVB nu mai au nicio speranta cu privire la o eventuala revenire a bursei autohtone in urmatoarele 6 luni.

Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Prognosis.ro. "Singurul motiv pentru a crede realmente ca piata bursiera va scadea il reprezinta zvonurile legate de criza si ca ea va dura mult.

Nu excludem scenariul unei crize prelungite. Totusi, chiar si in conditiile acestea, credem ca titlurile listate la BVB se vor indrepta mai degraba catre valori fundamentate economic in pofida emotiilor negative.

Asteptarile negative si pesimismul existent nu vor putea impinge piata mai jos, atata timp cat exista perspective economice pentru societatile listate la bursa.

Nu putem crede ca ultimii patru ani de zile au reprezentat o supraevaluare continua a societatilor listate si ca abia acum ne-am dat seama, cei mai multi dintre noi, de asta", sunt de parere analistii citati.

Pe termen de o luna, asteptarile privind evolutia indicelui BET FI, care urmareste evolutia SIF-urilor la BVB, sunt in scadere considerabila fata de finalul anului trecut.

Optimismul inregistrat pe piata burseiera in luna noiembrie - luna care poate fi considerata una de entuziasm maxim a anului trecut, pe fondul revenirii temporare a cotatiilor - a fost epuizat in lunile imediat urmatoare.

Pe termen de 6 luni, sentimentul privind indicele BET FI se afla la valorile minime din ultimul an. Asteptarile pe termen mediu se mentin, in mod traditional, peste nivelul de optimism pe termen scurt.

Potrivit sursei citate, pentru prima oara, la sfarsitul lunii ianuarie, numarul optimistilor in ce priveste evolutia indicelui BET FI pe termen de 6 luni este depasit semnificativ de cel al celor care cred ca bursa se va prabusi in continuare.

"Daca asteptarile privind evolutia pe termen scurt au cunoscut fluctuatii, cu scaderi si reveniri bruste, in ce priveste asteptarile pentru urmatoarele 6 luni optimismul s-a erodat constant si consistent.

Este perioada in care perspectiva asupra duratei declinului bursei a evoluat de la termen scurt catre termene mai lungi", se arata in studiul citat.

Potrivit acestuia, indicele de incredere al investitorilor in atingerea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori a inregistrat o noua valoare minima la sfarsitul lui ianuarie.

Doar 15% din cei care ruleaza bani pe bursa mai sunt optimisti sau foarte optimisti ca in urmatoarele 6 luni vor reusi sa isi atinga obiectivele de investitii.

Circa 21% dintre investitori considera ca niciunul din sectoarele prezente pe bursa de valori nu va avea o crestere care sa justifice investitii in companiile dintr-un anumit domeniu.

La sondajele realizate de Prognosis.ro participa in mod curent peste 50 de brokeri si 200 de investitori activi, care se intereseaza zilnic de starea bursei.

Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#bursa picaj investitii, #investitori BVB pesimism , #stiri financiare