Mai este rentabil sa platesti ratele din chirie?

Sambata, 06 Septembrie 2008, ora 10:36
2530 citiri
Mai este rentabil sa platesti ratele din chirie?

Cat de inteligent este sa iei pe o parte si sa dai pe cealalta parte? Poate fi destul de rentabil sa inchiriezi un imobil vechi si cu suma primita sa acoperi ratele pentru o locuinta noua cu conditia ca pretul ambelor imobile sa aiba potential de crestere.

Pus pe foaie, este mai simplu sa grupezi avantajele si dezavantajele intr-o schema de evaluare, arata Romania Libera, in editie online.

Astfel, in patru etape, poti ajunge la o decizie demna de urmat. Pornim de la premisa ca un apartament de bloc vechi de 50 de ani la 2.000 euro/mp pare in mod cert supraevaluat, pe cand o casa la curte cu o suprafata de peste doua ori mai mare, la o distanta de 15 minute de mers cu masina de iesirea din oras, poate fi considerata subevaluata.

Urmatorul pas ar fi sa fie vandut imobilul supraevaluat pentru a-l achizitiona pe cel subevaluat. Inchirierea apartamentului pe termen lung este posibil sa aduca cele doua imobile la pretul "corect" in cazul in care ar fi fost afectat de scaderea pretului apartamentului ipotecat.

Calculand mai departe, daca creditul bancar are o scadenta la 30 de ani, timp in care piata chiriilor poate avea o evolutie imprevizibila (se pot construi ansambluri speciale pentru studenti care sa dezechilibreze raportul dintre cerere si oferta, preturile pot scadea daca deficitul de locuinte din piata se reduce).

Trebuie luat in considerare si faptul ca, pe termen lung, evolutia dobanzilor este imprevizibila, intrarea intr-un climat inflationist agresiv putand scumpi sensibil imprumuturile; similar, scaderea puterii de cumparare va diminua valoarea chiriilor.

Daca imprumutul este in euro, riscul valutar , pe termen scurt, trebuie apreciat corect tinand cont de perioada dupa decontarea exceselor electorale care se pot reflecta asupra raportului leu-euro.

Deprecierea monedei nationale aduce, intr-adevar, o presiune mai mare pe eforturile de rambursare a creditului, cel putin pe termen scurt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#imobil, #rata, #chirie , #stiri financiare