Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nemtii au reusit s-o faca si p-asta: testul cinstei si al necinstei

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 09:44
6225 citiri
Nemtii au reusit s-o faca si p-asta: testul cinstei si al necinstei
Foto: Arhiva

Trei economisti germani din Nurnberg au incercat sa demonstreze ca omul de rand nu este ahtiat sa triseze, compromitandu-se fata de propria sa constiinta, pentru a castiga o oarecare suma de bani.

Ca sa demonstreze ca, cel putin in Germania, majoritatea oamenilor nu sunt dispusi sa-i insele pe cei din jur pentru a apuca avantaje materiale, ei au initiat un experiment simplu, testand telefonic 652 persoane, din medii diferite, zone si varste diferite, noteaza in numarul de miercuri Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Persoanele au fost, in prealabil, contactate, incredintandu-li-se fiecareia o moneda si o suma de 15 euro. Moneda urma sa fie aruncata jos, in momentul cand persoana va fi apelata la telefon. In cazul cand ar cadea cu "fata" in sus, cel testat ramanea in posesia celor 15 euro. In caz contrar, trebuia sa-i restituie.

Niciun mijloc de control asupra corectitudinii raspunsului nu era instituit, raspunsul depinzand numai de corectitudinea respondentului.

Spre surprinderea chiar a organizatorilor testului, 56% dintre cei testati au raspuns cu regret ca piesa a cazut cu "fata" in jos si, deci trebuie sa restituie cei 15 de euro.

Au renuntat de buna voie, desi li s-a cerut decat un raspuns telefonic, neverificabil, usor de prezentat favorabil, ca sa-si insuseasca banii.

Un factor important, care a influentat corectitudinea raspunsului, ar putea fi si faptul ca respondentii fusesera avertizati ca nu este vorba de un joc, ci de un test, pe baza caruia cercetatorii vor trage concluzii importante asupra comportatii sociale a semenilor lor.

Astfel, fiecare participant era constient de situatia ca trisand ar compromite munca unor cercetatori, numai pentru a-si insusi cei 15 euro. In fata unui asemenea argument - deloc lipsit de importana - respondentii au preferat corectitudinea, nu lacomia.

Cercetatorii au mai constatat ca rezultatele n-au fost influentate de varsta, sexul sau religia respondentilor, ceea ce demonstraza ca atitudinea lor provine din comportarea sociala si din respectul fata de sine insusi, nu din educatia civila sau religoasa.

Simpla intamplare face ca majoritatea raspunsurilor (54%) sa fi fost in defavoarea castigurilor. Dar nu-i exclus ca ele sa fi fost, aleatoriu, mai numeroase, iar dintre castigatori sa fi trisat cativa. Totusi, judecand per ansamblu, cei trei economisti atrag atentia ca traiesc intr-o societate de semeni corecti.

Fireste, nu putem scapa din vedere faptul ca evenimentul se petrece intr-una din cele mai evoluate tari din UE. Merita incercat un test si la noi.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#test cinste Germania, #test economisti germani , #stiri financiare