Noi recorduri negative pentru fondurile de actiuni

Luni, 14 Iulie 2008, ora 15:25
685 citiri
Noi recorduri negative pentru fondurile de actiuni

Primele luni ale acestui an a fost o perioada neagra pentru investitorii in fondurile de actiuni. Scaderile au dominat fondurile de actiuni, iar perioadele de revenire au fost foarte scurte.

"Bursa continua sa scada si, ca atare, si fondurile de actiuni isi mentin tendinta negativa la o saptamana la alta. In ultimele sapte zile calendaristice, cel mai mult au scazut unitatile de fond Napoca, cu 8,2%. Tot fondul de actiuni Napoca se afla pe ultimul loc in clasament si in ceea ce priveste evolutia de la inceputul anului si pana in prezent", declara analistii de la KTD Invest.

Fondul de actiuni Napoca a inregistrat cea mai mare scadere din acest an de 47,19%, urmat de Raiffeisen Romania Actiuni cu o pierdere de 44,34%. Un randament foarte scazut au avut si unitatile de fond Omninvest cu o pierdere de 38,99%, iar BT Maxim a scazut cu 38,38%.

Fondul diversificat cu cea mai mare corectie din 2008 a fost Transilvania, care a pierdut 30% din valoare. Cea mai buna performanta dintre fondurile diversificate au avut-o unitatile BCR Europa Conservator, cu un castig de 1,63%, urmat de BCR Europa Mixt cu plus 0,44% si de Carpatica Global cu 0,08%.

Cel mai performant fond in 2008 ramane BCR Obligatiuni, cu un profit de 5,75%, urmat de Orizont, cu un castig de 5,25%.

"Fondurile de obligatiuni raman la o performanta buna anul acesta, cu castiguri de circa 5,5% - 5,7% si cu perspective ca pana la final de an sa depaseasca 10% randament brut, din care se vor scade evenualele comisioane de rascumparare si impozite", explica analistii mai sus mentionati.

Fondurile monetare si-au pastrat parcursul constant din acest an si au obtinut profituri mici, dar sigure. Astfel, fondul BCR Monetar a obtinut un profit pe 2008 de 4,86%, iar Simfonia 1 de 4,21%. Unitatile de fond Bancpost Plus au crescut in acest an cu 3,90%, iar OTP Comodisro cu 2%.

"O evolutie pozitiva insa, ceva mai modesta, au fondurile monetare. In cazul lor performantele sunt de 4,0% - 4,5% de la inceputul anului si pana in prezent", puncteaza analistii de la KTD INvest.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri, #evolutie, #bani, #actiuni, #obligatiuni, #monetare , #stiri financiare