Romanii care muncesc in alte tari au economisit 100 de miliarde de euro in zece ani

Joi, 09 Iunie 2011, ora 10:40
2799 citiri
Romanii care muncesc in alte tari au economisit 100 de miliarde de euro in zece ani
Foto: Arhiva

Romanii plecati in strainatate au strans, in ultimii zece ani, economii in valoare de 100 de miliarde de euro, pe care le tin in bancile straine sau sub forma de cash, potrivit estimarilor Fundatiei Soros.

Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si bani cand nivelul s-a ridicat la 7 - 8 miliarde de euro. Potrivit studiului Fundatiei Soros, in perioada august 2009 - august 2010, romanii aflati in strainate ar fi economisit 25 de miliarde de euro, relateaza Ziarul Financiar.

"Economiile totale ale romanilor aflati la munca in strainatate in ultimii zece ani s-ar putea estima astfel la o valoare de 100 de miliarde de euro", a declarat Gabriel Petrescu, director executiv al Fundatiei Soros.

In general, romanii se intorc acasa cu economii in valoare de 80.000 - 120.000 de euro. Potrivit lui Petrescu, peste 55% din ei isi pastreaza economiile in conturi curente si doar 2% in depozite, ceea ce denota lipsa de educare in probleme financiare. Astfel, 30% din romanii plecati in strainate tin banii sub forma cash.

Cei trei milioane de romani plecati sa munceasca in strainatate intretin aproximativ un milion de gospodarii din Romania, prin intermediul remiterilor, a explicat Nicolaas de Zwager, director si fondator al Interntional Agencty for Source Country Information.

Fiecare roman din strainate trimite bani acasa de 2 - 4 ori pe an si spera sa se intoarca in tara intr-o perioada medie de 5,4 ani. Zwager a mai precizat ca aproximativ 70 la suta din ei lucreaza in sectorul formal, iar 5% au firme proprii sau contracte de tip PFA, iar 80% din ei au dreptul sa lucreze legal in tara in care au emigrat.

Potrivit studiului, 48% din romanii plecati provin din mediul rural si 52% din mediul urban. Cea mai mare parte a lor, 86,2%, au studii medii, in timp ce numai 12,4% au studii superioare. O mare parte a romanilor cu studii superioare (44%) emigreaza in state din afara Uniunii Europene, cum ar fi Canada sau Statele Unite. Aproximativ unul din cinci dintre acestia emigreaza chiar daca au un loc de munca in Romania.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#economii romani munca strainate, #emigranti romani economii , #stiri financiare
Comentarii
Poza rieu
rieu
rank 1
sinteti plini de ridicol,se intorc acasa cu 80-120 mii de euro
Poza Vasi
Vasi
rank 5