Ziare.com

Romanii cheltuie multi bani pe mancare si intretinere, aproape deloc pe educatie

Luni, 04 Iulie 2011, ora 13:47

   

Romanii cheltuie multi bani pe mancare si intretinere, aproape deloc pe educatie
Romanii au castigat, in medie, 804 lei pe persoana, in primul trimestru din acest an, cheltuind 728 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In termeni nominali, veniturile totale medii lunare au fost de 2.318 lei pe gospodarie, din care 1.867 de lei au fost reprezentate de venituri banesti, in timp ce 450 de lei au insemnat venituri in natura, potrivit INS.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul intai din 2011, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,9%, veniturile din agricultura cu 1,9%, veniturile din activitati neagricole independente, cu 2,6%, si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,7%.

O pondere importanta detin si veniturile in natura (19,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%). Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

In trimestrul intai, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,2% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39,0% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,3% din veniturile gospodariilor.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (26,3%) si celor salariale (26,3%).

Pe ce cheltuie banii romanii?

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in primele trei luni din an, in medie, de 2.098 lei lunar pe gospodarie si au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

In timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 471 de lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 36 de lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 49,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.

In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 23,0% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul I, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 22,4%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,6%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).

La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,7%).

Citeste mai multe despre venituri romani cheltuieli romani
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1647 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Subzistenta, pe lista prioritatilor unui om normal

se afla inaintea educatiei, si in urma sanatatii. In contextul salariilor mizerabile din Romania, ponderea alimentelor si intretinerii in totalul cheltuielilor este absolut normala, si nu demonstreaza niciun dezinteres al romanilor fata de educatie, ci numai saracie.

 

Salariile din Romanica

Eu am un salariu de 700 lei net pe luna! Cat ar trebui sa cheltuiesc pentru educatie?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor