Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Situatie sumbra la BVB, atentie la investitiile in actiuni bancare!

Luni, 21 Iulie 2008, ora 12:16
2083 citiri
Situatie sumbra la BVB, atentie la investitiile in actiuni bancare!

Investitia in actiuni bancare listate pe bursa de la Bucuresti s-a dovedit "falimentara" pentru unii jucatori.

Bancile romanesti au anuntat pentru primele luni ale acestui an rezultate financiare foarte bune si cresteri ale profitului spectaculoase. Insa criza creditelor subprime din Statele Unite a reusit sa isi puna amprenta peste industria financiara la nivel global si a aparut o reticienta din partea investitorilor pentru actiunile bancare.

Bancile romanesti au fost si ele afectate de aceasta evolutie, iar investitia in actiunile bancare listate la bursa de la Bucuresti a adus pierderi importante.

In ultima saptamana, actiunile bancare au inregistrat noi minime ale acestui an. La finalul sedintei de vineri, Banca Transilvania afisa o scadere de peste 14%, in timp ce BRD pierdea peste 1,07%.

La polul opus s-a aflat Erste Bank, cu cresteri de 4,93% si Banca Comerciala Carpatica cu o apreciere de 0,45%. Investitia in depozite bancare, care pot aduce randamente de aproape 11% pe an, s-a dovedit castigatoare fata de investitia in actiunile bancare.

"Titlurile din sectorul bancar n-au mai reusit sa-si revina nici dupa sase luni de tranzactionare. Investitorii nu si-au recapatat increderea in domeniu nici dupa raportarea la trei luni a unor rezultate mai mult decat bune si nici dupa ce BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana au anuntat ca si-au vandut participatiile detinute la Asiban grupului francez Groupama", comenteaza analistii de la Prime Transaction.

Cea mai mare depreciere a fost inregistrata de actiunile Bancii Comerciale Carpatica, de aproape 48%, iar titlurile BRD au pierdut aproape 34%, de la 28,0000 lei/actiune la 18,5000 lei/actiune, nici rezultatele din trimestrul I, care au relevat un profit net cu 54% mai mare decat in perioada similara din 2007, nereusind sa opreasca avantul la vanzare.

Actiunile emise de Banca Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere reala de 45,57%, desi la finalul lui martie banca a raportat un profit net cu 58% mai mare decat cel din martie 2007.

Atat BRD, cat si Banca Transilvania, dar si Banca Comerciala Carpatica au fost "salvate" dintr-o cadere mai puternica, atat de acordarea de dividende actionarilor, precum a fost cazul BRD care a aprobat un castig suplimentar pe actiune in suma de 0,5921 lei, cat si prin acordarea de actiuni gratuite, cum a fost cazul celorlalte doua banci listate.

"Scaderile s-au accentuat saptamana trecuta, emitentii lichizi ai bursei trecand prin doua sedinte consecutive de scaderi dramatice incepand cu ziua de marti.

Saptamana se anunta a fi agitata pe plan extern, ca urmare a unor date financiare publicate de societatile finciar-bancare cu expunere pe segmentul subprime.

Pe piata interna nu am avut stiri defavorabile si cu toate acestea indicii bursieri au pierdut in doua sedinte consecutive intre 9-10%.

In sedinta de joi, situatia a inceput sa revina la normal, insa nu a putut sa recupereze decat in foarte mica masura pierderile din cele doua sedinte consecutive de scadere", explica analistii de la KTD Invest.

Situatia continua sa fie sumbra pe bursa din Bucuresti. Minimele din martie au fost cu mult depasite si continua sa capete amplitudine de la o saptamana la alta.

Cele mai afectate sectoare sunt, ca si la inceputul anului, sectorul bancar si sectorul financiar (cele cinci SIF-uri si SSIF Broker Cluj), indicele BET-FI marcand o pierdere saptamanala de 7,73%.

O sedinta critica a fost cea de marti, unde majoritatea indicilor au inregistrat caderi de peste 5,4%, cu exceptia BET-C (-4,3%) si BET-NG (-4%), pe un rulaj semnificativ mai ridicat decat media ultimelor luni, de 50,7 milioane de lei.

Miercuri, sesiunea de tranzactionare s-a deschis cu cresteri timide, la jumatatea acesteia ajungandu-se pana la scaderi de peste 6%, pe fondul panicii la vanzare. Joi am avut parte de usoare reveniri, care insa nu au reusit sa acopere pierderile inregistrate in celelalte patru sedinte.

"Corelarea excesiva doar cu scaderile de pe pietele externe si lipsa de reactie in sedintele de crestere semnificativa a acelorasi piete a zdruncinat increderea investitorilor in piata autohtona. Acesta este unul dintre motive pentru care in piata nu se manifesta un interes crescut la cumparare desi preturile devin pe zi ce trece tot mai atractive", explica analistii de la KTD Invest.

Valoarea totala tranzactionata a crescut la 166,18 mil lei (cu cca 25% fata de cea raportata in intervalul precedent). Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele din segmentul Societatilor de Investitii Financiare (44,5% din rulajul busier totala), urmate de cele din sectorul bancar si cel petrolier cu cate 15% fiecare.

Pe primele 5 pozitii in topul lichiditatii se regasesc: Petrom Bucuresti (12,69%), SIF Moldova (10,65%), SIF Oltenia (9,75%), SIF Transilvania (9,72%), SIF Banat-Crisana (7,92%). (Vlad Voiculescu)

Top 5 cresteri BVB

1. Mefin Sinaia 14,81%

2. Vrancart Adjud 0 13,33%

3. Casa de Bucovina Club de Munte 8,67%

4. Azomures Tg. 8,61%

5. Socep Constanta 5,82%

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #actiuni, #banci, #rezultate, #investitie, #scadere , #stiri financiare