Speculatorii isi marcheaza profiturile pe bursa

Luni, 18 August 2008, ora 14:20
932 citiri
Speculatorii isi marcheaza profiturile pe bursa

Saptamana trecuta, mai multe companii listate la bursa romaneasca au anuntat rezultatele financiare pe primele sase luni, iar acestea nu au fost chiar asa de rele cum se preconizau in actuala conjuctura mondiala.

"Cele mai multe companii au raportat rezultate in crestere, insa cotatiile din piata au continuat sa scada. Jucatorii de pe pietele interne folosesc ca strategie in astfel de perioada cumpararea pe zvon sau in asteptarea unor rezultate financiare bune si vanzarea -si marcarea profitului- dupa publicarea acestora.

Aceasta practica a fost vizibila atat in cazul societatilor bancare, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare, dar si in cazul Rompetrol Well Services, Transelectrica Bucuresti, Azomures Tg Mures", explica analistii de la KTD Invest.

De aceste vesti bune au profitat insa speculatorii, care au ales sa isi marcheze profiturile si au impins cotatiile bursiere la scaderi.

"Ne-am confruntat cu aceeasi strategie speculativa ca si in luna mai. S-a cumparat in ultimele doua saptamani in asteptarea publicarii de rezultate bune de catre emitentii listati la bursa, pentru ca apoi, dupa publicarea acestor rezultate, sa se treaca la marcarea profitului in momentul in care asteptarile au fost confirmate si chiar depasite.

Azomures Tg Mures a excelat la acest capitol, insa surprize placute am avut si din partea Altur Slatina, care marcheaza primul semestru pe profit in ultimii ani, si Rompetrol Rafinare Constanta, care a reusit sa treaca pe profit, recuperand pierderile din primul trimestru", mai precizeaza analistii de la KTD Invest.

Saptamana trecuta, lichiditatea pe bursa a fost in valoare de 119,47 milioane lei, cu 16,67 milioane mai mult decat in saptamana precedenta. SIF Transilvania a ocupat si de aceasta data prima pozitie in topul lichiditatii, urmata de aceasta data de Azomures Tg Mures cu 11,59 milioane lei, Banca Transilvania cu 10,04 milioane lei, BRD cu 9,5 milioane lei si Flamingo International cu 9,027 milioane lei.

SIF-urile au continuat sa fie in aceasta perioada cel mai lichid segment tranzactionat. In sectorul bancar s-au inregistrat schimburi in suma de 28,15 milioane lei, reprezentand 23,5% din rulajul bursier total.

Evolutia predominanta a fost una descendenta, cu exceptia Erste Bank, care beneficiaza de avantajului listarii pe pietele europene si nu este lasata la "latitudinea" speculatorilor romani. Cel mai mult a avut de suferit cotatia BRD, care s-a depreciat saptamana trecuta cu 9,55% pana la nivelul de 18 lei.

Top 5 cresteri BVB

1. Altur Slatina 10,32%

2. Mechel Targoviste 10,00%

3. Bermas Suceava 6,18%

4. SIF Banat Crisana 1,84%

5. TRANSGAZ SA 1,05%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#bursa, #cotatii, #scaderi, #speculatori, #profit, #actiuni, #BVB , #stiri financiare