Ai cumparat titluri de stat? Iata ce urmeaza sa se intample cu banii tai

Marti, 09 August 2016, ora 12:36
34991 citiri
Ai cumparat titluri de stat? Iata ce urmeaza sa se intample cu banii tai
Foto: Ministerul Finantelor

Esti unul dintre cei 20.000 de romani care au cumparat titluri de stat in valoare de 735 de milioane de lei in cadrul programului Fidelis-Centenar si nu stii prea bine ce se va intampla cu banii tai de-acum incolo?

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a intocmit un ghid pentru a-ti veni in ajutor, avand in vedere ca perioada de subscriere s-a terminat, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Unde sunt titlurile cumparate de tine

  • In cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare (cu o firma de brokeraj), titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central, pe numele tau.
  • In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare (de brokeraj), printr-o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul tau de tranzactionare.

Ce optiuni ai

In primul rand, poti alege sa le tii intr-un cont si sa faca incasarea la maturitate, adica peste doi ani, sau sa le tranzactionezi pe bursa.

In cazul in care vei sa pastrezi titlurile de stat, atunci ai doua optiuni:

  • Vei primi cuponul anual (adica dobanda) si la maturitate principalul (adica valoarea titlurilor) intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare
  • Poti sa deschizi un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si poti transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont. In acest caz, ai titlurile de stat in contul de investitii in care vei primi cuponul anual si la maturitate principalul.

In cazul in care vrei sa le vinzi inainte de termen sau sa cumperi alte titluri, trebuie sa deschizi un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

"Orice detinator poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB. Lista bancilor si a intermediarilor este disponibila pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari", arata comunicatul Bursei.

Cum poate o banca sau un intermediar sa te ajute

Intermediarii sunt, in fapt, firmele care ofera servicii de brokeraj, astfel ca vei beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investitii, analize si recomandari legate de pietele financiare si instrumente, accesul la platformele de tranzactionare on-line.

Unde poti vedea pretul curent al titlurilor de stat

Pretul poate fi verificat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, simbolul titlurilor de stat fiind R1808A.

Cum este stabilit pretul unui titlu de stat

Pretul unui titlu de stat este stabilit "prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependent de conditiile pietei", potrivit comunicatului citat.

Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.

De exemplu, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2%, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret la care se adauga dobanda acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei - 9 august 2016 - stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei si a volumului ordinului respectiv.

Sursa: BVB

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#titluri de stat ce urmeaza, #ghid bursa titluri de stat, #bursa titluri de stat, #BVB titluri de stat , #titluri stat