Ziare.com

Profit din datoria statului: Merita sa investesti?

de Constantin Pescaru
Joi, 11 Iunie 2015, ora 07:46

   

Profit din datoria statului: Merita sa investesti?
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat, luni, prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani, iar cei interesati pot castiga ceva bani.

Perioada de subscriere se va incheia in data de 19 iunie.

Valoarea nominala a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, iar titlurile sunt emise pe o perioada de doi ani. Emisiunea va fi scadenta la data de 25 iunie 2017.

"La data solicitarii, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobanzii la care doresc sa cumpere titluri de stat, care trebuie sa fie cuprins in intervalul 1,75% - 2,15% pe an.

Dobanda platita investitorilor va fi fixa, nivelul acesteia urmand a fi stabilit si comunicat de catre MFP la momentul alocarii emisiunii, in data de 22 iunie 2015", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Finantele vizeaza sa atraga prin aceasta emisiune 100 de milioane de lei, insa valoarea ofertei poate fi majorata, in functie de cererea inregistrata in perioada de subscriere. Prima zi de tranzactionare la BVB a titlurilor de stat pentru populatie va fi 26 iunie.

Oferta va fi intermediata de un consortiu de banci format din Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Potrivit autoritatilor, dobanda si castigul de capital obtinute de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile.

Toti ochii pe Finante: Prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani

Ziare.com a stat de vorba cu Valentin Popovici, director executiv al diviziei de piete financiare in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru a afla mai multe detalii despre aceasta emisiune de titluri de stat.

Pentru inceput, as vrea sa ne explicati ce reprezinta aceste titluri de stat si cum pot face profit romanii din datoria statului.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atesta datoria publica constituind imprumuturi ale statului in moneda nationala. Cele care sunt obiect al ofertei au o maturiate de 2 ani si dobanda fixa cuprinsa in intervalul 1,75% si 2,15% pe an. Ele sunt adresate numai populatiei in oferta publica, dar vor putea fi achizitionate ulterior la Bursa de Valori de catre orice persoana fizica sau juridica.

Cam la ce interval estimati ca se va situa dobanda la final?

Dobanda finala se va situa in acest interval si va fi determinata de cererea pentru aceste titluri. Rata dobanzii urmeaza a fi stabilita de MFP, in functie de subscrierile investitorilor, la un nivel cuprins in cadrul intervalului de dobanda, dupa incheierea perioadei de subscriere si publicata pe pagina de internet a bursei.

Unui investitor care a subscris titluri de stat ii vor fi alocate titluri de stat numai in situatia in care nivelul ratei dobanzii la care a subscris este mai mic sau egal cu rata dobanzii stabilita de Ministerul Finantelor Publice.

Care este mecanismul, mai exact, al cumpararii titlurilor de stat? Ce trebuie sa stie cetateanul care face acest pas?

Persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei, rezidente sau nerezidente, care doresc sa achizitioneze titluri de stat isi exprima interesul prin prezentarea intr-o unitate bancara a unei banci din Sindicatul de Intermediere sau la sediul oricarui participant eligibil.

Pentru ca subscrierea sa fie valabila, investitorii trebuie sa:
  • Plateasca contravaloarea titlurilor subscrise
  • Completeze formularul de subscriere in care precizeaza numarul de titluri de stat si nivelul minim dobanzii
  • Prezinte documentele precizate in Prospectul de emisiune.

In cazul persoanelor care au deja incheiat un contract de brokeraj, subscrierea se realizeaza prin transmiterea unui ordin de cumparare, conform cu prevederile contractului de servicii de investitii financiare si prin mijloacele de comunicare prevazute in acel contract.

Informatii detaliate cu privire la procedura de cumparare sunt prezentate pe site-ul MFP si pe site-urile membrilor sindicatului de intermediere.

Ce avantaje are emisiunea de titluri de stat? Dar dezavantaje?

Avantajele investitiei in titluri de stat se refera la:
  • Dobanda
  • Castigul de capital obtinut de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman prin MFP - venituri neimpozabile
  • Maximul intervalului de dobanda la care poate subscrie populatia poate fi mai mare fata de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeasi maturitate (2 ani)
  • Listarea la BVB va permite vanzarea titlurilor de stat, in orice moment, la un pret care se formeaza in mod transparent
  • Nu vor exista comisioane percepute in procesul de subscriere a titlurilor de stat de catre populatie, indiferent de modalitatea aleasa de catre cumparator (cu numerar, direct la ghiseul bancar sau prin ordin de plata/transfer bancar), in cazul in care se utilizeaza una din cele trei banci din sindicatul de intermediere.

Dezavantajele investitiei in titluri de stat se refera la faptul ca, in cazul vanzarii inainte de scadenta, pretul poate fi mai mic decat valoarea nominala, in functie de conditiile de piata din momentul vanzarii.

Aduce mai multi bani decat un depozit bancar, sa zicem? Ne puteti da un exemplu?

Castigul din dobanzile obtinute pentru depozitele bancare este impozabil, ceea ce face ca un depozit cu dobanda de 2,15%, de exemplu, sa rezulte intr-un castig de numai 1,81%.

Credeti ca emisiunea va fi un succes? De ce?

Emisiunea este un proiect pilot, prin care statul roman doreste sa ofere populatiei un produs alternativ si sigur de economisire, avand in acelasi timp o importanta componenta educationala. Ne asteptam ca investitorii sa subscrie semnificativ mai aproape de finalul perioadei de subscriere.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3361 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Investitie?

La o dobanda de 1.75% pe an se poate zice ca investesti?
-Mai repede pierzi.

 

De ce nu si in Euro?

Daca o faceati in Euro ma bagam si eu, asa sa imi schimb economiile din Euro in Ron si dupa din Ron in Euro cand trag linia si fac socoteala ce am castigat am dat bancilor pe comisioane de schimb sau mai si pierd din rata de schimb care e decisa de BNR dupa bunul plac. Bineinteles ca treaba asta nu e facuta sa castige populatia, noi tre sa tinem banii in banci si sa nu luam mai nimic, iar bancile sa dea banii nostri statuli si sa ia profitul. Garantez ca marea majoritate a populatiei care are niste economii le tine in Euro/usd, nicidecum in RON.

 

Mde...

Investiție? La 2%? Păi ce obții după cei doi ani e un fel de glumă. Proastă. Pentru 100.000 de lei primești 2.000. Asta admițind că nu se stabilește dobinda la 1,75%, caz in care mai bine ii pui in bancă. Sau sub saltea, că aia nu cere comision...

 

Bun.

Masura buna,teoretic,pentru stat si pentru deponent.
Pune bani in mana/punga consumatorului intern.
Dar cum...The "devil" is in details,totul depinde de amanunte.
Daca nu se percep comisioaie si alte taxe,atunci merita.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor