The Big Short: Cum s-au facut bani la ultima criza financiara si ce-i de facut cu criza care tocmai a inceput

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:15
30533 citiri
The Big Short: Cum s-au facut bani la ultima criza financiara si ce-i de facut cu criza care tocmai a inceput

Criza financiara din 2007-2008 a fost nu doar cea mai mare de dupa Marea Depresiune din anii '30, ci si un eveniment cu multe semne de intrebare, tratat intr-o maniera inedita in filmul "The Big Short".

Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun film, productia regizata de Adam McKay il are in rolul secundar pe Christian Bale, care il interpreteaza pe Michael Burry, geniul pietei financiare din New York, care ar fi fost primul care a prevazut, in 2005, declinul pietei imobiliare, cu mai mult de doi ani inainte de a se produce si inainte de a se sparge "bula imobiliara" a creditelor ipotecare.

Concret, Burry a avut curajul - si ulterior a castigat masiv datorita acestui curaj - sa parieze impotriva bancilor, dupa ce a descoperit ca piata imobiliara din Statele Unite este instabila.

Acesta nu a fost singurul, ci si altii au crezut apoi in prabusirea pietei imobiliare, intr-o perioada in care se dadeau credite fara nicio noima - Mark Baum (interpretat de Steve Carell), Jared Vennett (Ryan Gosling) si Ben Rickert (Brad Pitt).

Baum si doua personaje care apeleaza la ajutorul lui Rickert afla despre fraude si nereguli de pe Wall Street, nu doar ale bancilor, ci si ale marilor agentii mondiale de rating, insa presa si factorii de decizie guvernamentali nu fac nimic in acest sens.

Evenimentele reale la care face referire filmul sunt reluate si de Michael Burry, intr-un interviu pentru New York Magazine, in care spune ca se contureaza o alta criza financiara.

Acesta sustine si ca lumea nu a invatat nimic in ce s-a intamplat in 2007-2008: "Suntem inapoi de unde am plecat, incercand sa stimulam cresterea prin bani ieftini".

Astfel, Burry crede ca un nou colaps al pietelelor financiare este iminent, iar fondatorul Elliott Management Corp., Paul Elliott Singer, crede ca aceasta oportunitate poate fi un si mai mare Big Short: "The Bigger Short", potrivit Admiral Markets.

De asemenea, fondatorul Doubleline Capital, Jeff Gundlach, pariaza ca un nou colaps este iminent, doar ca de data aceasta alta este fisura din sistemul financiar.

Cum intri in joc alaturi de Soros si Buffet

Potrivit Admiral Markets, piata de obligatiuni europene este in prezent o bomba cu ceas. Cand aceasta se va rupe, investitorii pot obtine expunere pe profiturile generate prin vanzarea in lipsa a produselor derivate ce au drept activ suport obligatiunile europene, actiunile europene si valutele europene, in special Euro.

"Cand praful se va asterne, acest Bigger Short poate devansa The Big Short si poate deveni cea mai tare tranzactie reusita vreodata", spun cei de la Admiral Markets.

Conform departamentului de analiza al Admiral Markets, noua criza financiara "a inceput deja, doar ca inca nu s-a declansat faza de panica generala", a declarat Cristian Cochintu pentru Ziare.com.

"Capitalizarea bursiera a pierdut peste 5 trilioane de dolari la nivel global in 2016. Bursa de la Bucuresti a pierdut 15% in prima luna a anului si se pare ca va repeta scenariul din 2007-2008.

Pentru prima data in ultimii 7 ani, cel mai relevant indice bursier, Standard&Poor 500 (simbol SP500), arata o succesiune de maxime si minime descendente, indicand un inceput de Bear Market pe pietele de actiuni. Un declin rapid este foarte probabil.

O alta fisura este in piata europeana de obligatiuni. Deocamdata cele emise de guvernul german (simbol #Bund) atrag capitalul panicat iesit din pietele de actiuni, in ciuda dobanzii negative oferite.

Asta pentru ca Banca Centrala Europeana este implicata intr-un program amplu de relaxare cantitativa, practic cumpara obligatiuni in valoare de 60 miliarde Euro pana undeva prin 2017. Mai raman insa alte 1,7 trilioane in bonduri ce ofera randamente negative, in mainile speculatorilor si investitorilor ce au momentan un profit pe hartie.

Exista foarte mult efect de levier insa, adica bani imprumutati pentru a onora intentia telegrafiata a Bancii Centrale Europene. Riscul este mult mai mare decat isi imagineaza cei care inca mai cred in invitatia de a castiga bani gratis.

Toate acestea pregatesc terenul pentru un colaps epic in pietele financiare. Obligatiunile germane sunt in faza finala, miscarea verticala de epuizare, iar in pietele de actiuni avem o schimbare de sentiment si implicit de trend.

Precum in 2007-2008, tranzactiile se vor derula cu rapiditate si vor beneficia cei care vor vinde in lipsa (Short) produse financiare derivate ce le ofera expunere pe profiturile generate", sustine Cristian Cochintu.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#the big short criza, #the bigger short, #Admiral Markets tranzactii, #Admiral Markets criza financiara, #Admiral Markets tranzactii online , #tranzactii