Lectia de economie: Impozit de 39% pe orice transfer bancar catre offshore-uri

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 08:41
6087 citiri
Lectia de economie: Impozit de 39% pe orice transfer bancar catre offshore-uri
Foto: Facebook/I heart Reykjavik

Ministrul de Finante al Islandei a anuntat o noua masura radicala in plan intern: orice companie care doreste sa isi transfere fonduri in strainatate este libera sa actioneze in acest sens, dar transferul de bani catre paradisuri fiscale este impozitat automat cu 39%.

Islanda, comenteaza publicatia britannica The Independent, alege o noua masura radicala, pentru a combate fluxul de bani care se indreapta spre paradisurile fiscale, asa cum a procedat si in urma cu 6 ani, cand a decis sa nu protejeze de faliment nicio institutie financiara aflata in dificultate.

Islanda este statul care a mai permis ca bancherii sa poate fi acuzati de activitati criminale, spre deosebire de SUA sau Europa, unde bancile sunt amendate, dar sefii executivi nu raspund in solidar cu institutia pe care o conduc.

Un exemplu in acest sens: CEO al Kaupthing, una dintre bancile care au dat faliment, a fost condamnat in februarie 2015 la peste 4 ani de inchisoare pentru manipularea pietei.

"De ce sa existe o anumita parte a societatii care sa nu poata fi controlata sau sanctionata? Este periculos pentru societate ca cineva sa fie considerat prea mare pentru a fi investigat", a fost opinia procurorului general Olafur Hauksson la data pronuntarii acestei condamnari.

The Independent remarca faptul ca Islanda a ales un alt tip de tratament al institutiilor financiare fata de Marea Britanie, unde Guvernul a nationalizat Lloyds si RBS cu banii contribuabililor, sau SUA, unde Guvernul a platit de la buget actiuni la principalele banci americane.

In plus, scrie cotidianul britanic, decizia de impozitare a fondurilor transferate in strainatate va avea ca efect consolidarea conturilor bancare interne.

Citeste mai multe despre Lectia de economie - Islanda impoziteaza cu 39% orice transfer bancar catre offshore-uri pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#impozit transfer bani strainatate Islanda, #masuri economice banci Islanda , #tranzactii
Comentarii