Va fi aplanat razboiul monedelor in cadrul G20?

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 07:16
3482 citiri
Va fi aplanat razboiul monedelor in cadrul G20?
Foto: Daylife

Cele mai puternice 20 de state din lume se vor intruni, joi si vineri, in al cincilea summit de la inceputul crizei mondiale, discutiile urmand sa se poarte sub semnul unor dispute aprinse, cauzate de sistemul actual de schimb valutar, dezechilibrele comerciale si reglementarile financiare.

Primul si cel mai sonor subiect din ultimele luni il reprezinta modul de evaluare a monedelor, in special a dolarului american si renminbi-ului chinezesc.

Statele Unite acuza China ca isi mentine in mod deliberat moneda la o valoare scazuta (renminbi-ul avand rata de curs fixa, raportata la dolar), pentru a-si spori exporturile.

De altfel, aceasta metoda chiar a functionat, exporturile din China majorandu-se cu 22,9 la suta, in luna octombrie din 2010, comparativ cu perioada similara a anului trecut. De asemenea, importurile sale au crescut cu 25,3 la suta, iar surplusul comercial a ajuns la 27,1 miliarde de dolari.

O moneda scazuta ajuta companiile exportatoare, marfurile acestora fiind mai ieftine pentru tarile importatoare, iar China este deja cel mai mare exportator din intreaga lume.

Pe de alta parte, Statele Unite au inceput sa aplice o politica similara, desi prin alte metode. Federal Reserve, banca centrala americana, a decis sa cumpere obligatiuni in valoare de 600 de miliarde de dolari, in urmatoarele sase luni, iar, in acest scop, va tipari bani, reducand, astfel, valoarea dolarului.

Luna trecuta, ministrii Finantelor din G20 au cazut de acord sa evite devaluarea concurentiala a monedelor, fiind posibila semnarea unui acord in acest sens, in timpul summit-ului.

Miza unei intelegeri in acest sens este ajungerea la un echilibru comercial si prevenirea masurilor protectioniste, din ce in ce mai numeroase in ultimul an.

De altfel, Statele Unite doresc semnarea unui acord prin care tarilor din G20 sa le fie interzis un deficit sau surplus comercial sub sau peste 4,4 la suta din produsul intern brut.

Pentru tara gazda, Coreea de Sud, problema principala este obtinerea acceptului SUA pentru comertul liber.

Pe de alta parte, pentru presedintele Barack Obama, o intelegere in acest sens ar putea inseamna castigarea sprijinului politic din partea republicanilor, care au majoritatea in Congres.

Aurul ar putea face parte dintr-un nou sistem monetar

Discutiile despre sistemul monetar, dar si pretul in continua crestere al aurului, l-au determinat pe Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, sa propuna discutarea unui nou sistem monetar, raportat la aur, similar celui folosit pana in anii 1970.

Desi propunerea sa a fost respinsa de economisti, Zoellick insista ca lumea se indreapta singura spre un nou sistem, in care dolarul va fi doar una din monedele de rezerva cu rata de schimb flexibila, alaturi de euro, yen, lira sterlina si renminbi.

"In prezent, aurul este privit drept un activ monetar. Nu este acelasi lucru ca folosirea aurului drept etalon. Aurul a devenit un punct de referinta, avand in vedere ca cei care detin rezerve valutare nu mai spera intr-o crestere a profitabilitatii acestora, cu exceptia renminbi-ului, dar moneda chineza nu are rata de schimb libera", a explicat Zoellick.

"Astfel, in termeni relativi, aurul este mai interesant pentru cei care vor sa investeasca. Este o protectie in fata nesigurantei din piata", a mai adaugat presedintele Bancii Mondiale.

Reglementarea financiara, cea mai importanta reforma de la inceputul crizei

Reglementarea in sistemul financiar - bancar va fi un alt punct al discutiilor, urmand ca liderii G20 sa semneze acordul Basel III, prin care bancilor li se va cere majorarea cantitatii si calitatii capitalului, considerata a fi cea mai importanta reforma in domeniu, de la inceperea criziei.

De asemenea, se vor semna acorduri privind inasprirea supravegherii in domeniul financiar si al derivatelor over-the-counter (contracte negociate privat si semnate direct intre doua parti, fara a trece prin intermediari), precum si privind reducerea importantei agentiilor de rating.

Potrivit unor surse citate de Financial Times, membrii G20 vor decide sa fie mai bine supravegheate bancile cu activitati la nivel mondial si mai putin pe bancile mari doar in pietele locale.

Astfel, marile banci din Japonia si China, care sunt foarte putin prezente in afara tarilor respective, vor fi lasate la mana autoritatilor locale.

Liderii G20 vor incerca sa creeze doua liste separate, una cu primele 20 de banci la nivel mondial care ar reprezenta un risc mult prea mare, in cazul unui faliment, deci vor trebui sprijinite financiar, iar a doua cu bancile foarte mari din fiecare tara in parte, care ar pune in pericol economia tarii respective, dar nu si la nivel mondial.

Initial, pe lista bancilor "prea mari pentru a fi lasate sa intre in faliment" se aflau Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch si Citigroup din SUA; Royal Bank din Canada; grupurile britanice HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered; UBS si Credit Suisse din Elvetia; Societe Generale si BNP Paribas din Franta; Santander si BBVA din Spania; Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura si Mitsubishi UFJ din Japonia; UniCredit si Banca Intesa din Italia; Deutsche Bank din Germania si grupul olandez ING.

Lista finala ar trebui definitivata in cadrul summit-ului, iar analistii cred ca bancile japoneze ar putea fi eliminate, urmand sa fie supravegheate numai pe plan local.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#summit G20 Seul, #razboiul monedelor, #depreciere renminbi, #depreciere dolar, #reglementare financiara G20 , #valuta