Dolarul, regele valutelor: va mai fi el vreodata ce a fost candva?

Vineri, 19 August 2011, ora 18:54
4452 citiri
Dolarul, regele valutelor: va mai fi el vreodata ce a fost candva?

Rareori analistii economici de pe diferite meridiane au fost atat de unanimi in pareri, ca acum cand discuta perspectivele dolarului.

Chiar si cei increzatori intr-o revenire rapida nu-si mai fac iluzia ca roata istoriei se va intoarce si ca moneda americana va mai cunoaste gloria de altadata, scrie Project Syndicate.

Nu ne-am asteptat: dolarul cade, dar euro nu urca

Lumea s-a obisnuit, de mai bine de o jumatate de secol, sa vada in dolar garantia stabilitatii, dar si unitatea de schimb sigura in tranzactiile transfrontaliere, pe toate cele cinci continente.

Inca de acum un deceniu, dupa 11 septembrie 2001 (coincidenta, sau nu?), dolarul a inceput sa-si piarda stralucirea. Pe atunci, cota sa din rezervele valutare ale bancilor centrale era mult peste 70%. A scazut an de an, iar, la inceputul lui 2011, era putin peste 60%. Intre timp, a mai scazut.

Extinderea spectaculoasa a UE a indus repede in opinia publica emotiva ideea ca euro aspira la tronul valutei mondiale.

Intr-un asemenea moment favorabil, cand tocmai avea ocazia sa ridice steagul sus, strigand "Ura! Am invins!", iata ca euro cade ranit si, in loc sa strige, isi linge ranile cum poate. Euro nu pare sa inlocuiasca dolarul.

Sa nu pui toate ouale in acelasi cos

Atunci, cine? Nimeni nu s-a pregatit pentru asa ceva, nimeni nu s-a asteptat. In perioada sovietica, URSS a incercat o valuta comuna pentru tarile din defunctul CAER. Schimburile pe baza de "ruble - crearing tari socialiste" s-a dovedit un fiasco.

Si acum Rusia se teme sa nu fie pacalita de conjunctura. Saptamana trecuta, consilierul economic al presedintelui Medvedev declara: "cred ca solutia pentru Rusia este sa ajunga la o intelegere cu China si, urmare acesteia, sa tina o buna parte din activele sale in yuani - ar fi o cale de diversificare".

Fireste, constituie diversificare sa nu pui toate ouale in acelasi cos. Dar ramane intrebarea: sa fie aceasta singura solutie?

O idee: titluri emise de FMI

Solutii n-are nici Occidentul. Francul elvetian, dolarul canadian si cel australian au stabilitate si prezinta incredere, dar toate trei la un loc sunt doar un pitic fata de goliatul tranzactiilor transfrontaliere.

Excluzand rubla, care nici ea nu conteaza pe propriile forte, ne intoarcem iarasi la yuan, stabil si puternic, dar periculos, daca ne gandim la eventualele surprize ce pot veni oricand din directia chineza. Prudenta determina economistii sa gandeasca, pentru schimburile transfrontaliere, altceva decat valuta nationala a cuiva - SUA, UE, China sau altii.

Asa a aparut, de la o vreme, ideea unor titluri, intitulate Drepturi Speciale de Tragere (DST), unitate de cont emisa de FMI.

Formula avea in vedere ca aceste titluri sa constituie un cos de patru valute importante, gestionat sub controlul strict al FMI. Cosul de patru valute ar amortiza socurile uneia sau alteia din ele.

Nu toti economistii agreeaza "cosul"

Solutia pare frumoasa, dar profesorul Barry Eichengreen de la University of California, Berkeley, o considera nerealista si propune altceva. Obiectia lui principala se refera la faptul ca DST nu vor constitui o optiune atragatoare pentru bancile deceptionate atat de dolar, cat si de euro: in "cosul" DST aceste doua valute ar reprezenta cam 80%. Nu schimba mare lucru.

Propunerea profesorului Barry Eichengreen este crearea unor active mai atragatoare, in cadrul rezervelor mondiale. Ar trebui realizat un instrument multi-piata, corelat cu BIP, ale carui randamente sa varieze, in functie de cresterile economice mondiale.

La scara redusa, un astfel de instrument exista, este emis de Costa Rica si Argentina, iar valoarea lui se aliniaza la respectivele cresteri economice nationale.

Avand la dispozitie un asemenea instrument, bancile ar fi mai putin afectate de fluctuatiile unei anumite valute, instrumentul fiind dependent numai de PIB, un indicator concret si mai putin sensibil fata de jocurile emotionale pe piata.

O moneda nationala in practica globala pare anacronica

Fireste, pot aparea si solutii mai bune dar, odata zguduit tronul regelui-dolar, devine tot mai clar cat de periculos este ca majoritatea afacerilor si a tranzactiilor transfrontaliere sa depinda de moneda nationala a unui singur stat - fie el chiar si supraputere, la un moment dat.

Este normal ca societatea multinationala sa-si revendice un instrument financiar international propriu, altfel decat recurgand la o moneda sau alta, aleasa arbitrar. Ar fi anacronic sa ne inchipuim ca, pe fondul eventualei prabusiri a dolarului, ii va lua locul euro, yuanul, rubla sau altceva.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#dolari valute, #rege valute, #dolar moneda schimb , #valuta