ONU propune inlocuirea dolarului cu o valuta supranationala (video)

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 12:04
7057 citiri
ONU propune inlocuirea dolarului cu o valuta supranationala (video)
Foto: Arhiva

Un nou raport venit din partea ONU recomanda ca rolul dolarului ca rezerva valutara sa fie redus. In schimb, propune o noua valuta supranationala.

Economia SUA are un deficit enorm si sufera din cauza somajului masiv. Aceasta tara pare ca nu are alta solutie decat sa tipareasca alti dolari, facandu-i mai ieftini, potrivit RT.

Dolarul este valuta cea mai folosita in lume si asta face ca economia mondiala sa fie mai dependenta de deciziile Bancii Federale.

"Pentru SUA, este minunat daca detin moneda care poate fi rezerva valutara, iar toti sa aiba nevoie sa cumpere dolari pentru a putea face afaceri," a spus expertul financiar, Max Kaiser. "Si din aceasta cauza tari precum Rusia, China si Brazilia incearca sa se desparta de dolar, din cauza ca este o valuta toxica, buna doar pentru masurarea fraudei."

"Sustine un imperiu prea lenes pentru a consuma," a adaugat acesta.

Ideea pentru o valuta supranationala, independenta de statele suverane, nu este una noua. Dar este pentru prima data cand o institutie atat de importanta a facut aceasta propunere.

ONU spune ca vrea sa se intoarca la ideea SDR (Special Drawing Rights) si sa o transforme intr-o valuta normala. Dupa care FMI va fi institutia care va furniza lichiditatea unde si cand este necesar.

"FMI s-ar putea comporta ca o Banca Centrala Mondiala care va controla masa monetara," a spus Detlef Kotte, un economist la UNCTAD.

Dar mai important de ce au nevoie statele sa detina o moneda straina ca rezerva? Potrivit lui Kotte, e nevoie pentru a preveni atacurile speculative asupra monedelor proprii.

"Daca infiintam un sistem de schimb, care va garanta rate de schimb mai stabile, nevoia pentru rezerve in valuta straina va fi mai redusa. Asadar, in raportul nostru, ne concentram pe reforma sistemului monetar international pentru a determina ratele de schimb," a spus Detlef Kotte.

Ideea va da voie unei politici financiare globale mai unite, reducand riscul crizelor de felul celei in care suntem astazi, de care este acuzata in special America.

Dar economistii spun ca rolul dominant al dolarului s-a format in ultimii 15 ani si va fi nevoie de cateva decenii pentru a schimba asta.

"Ar trebui sa fie un singur spatiu economic care sa fie folosit ca sursa pentru crestere de catre restul lumii, precum face SUA acum, de exemplu," a spus Vladimir Osakovsky, directorul Strategy & Research la Unicredit Bank.

Intre timp, economiile mondiale isi reduc proportia dolarilor din rezervele proprii. Cat despre investitorii privati, acestia se indeparteaza de dolar, bazandu-se pe bunuri precum aurul, care a ajuns recent la aproximativ 1.300 de dolari pe uncie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#FMI noua moneda internationala, #SDR ONU valuta rezerva , #valuta