The Economist: Criza rublei, pericolul pentru economia din Rusia

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 06:07
4662 citiri
The Economist: Criza rublei, pericolul pentru economia din Rusia
Foto: Forbes

Fiecare banca centrala a unei tari cunoaste importanta increderii, iar cumparatorii si firmele trebuie sa aiba incredere ca banii isi vor pastra valoarea. Aceasta incredere este supusa unui test in Rusia, unde rubla a scazut 23 de procente fata de dolar, doar in ultimele trei luni.

O asemenea scadere aduce in mod inevitabil inflatie sub forma unor importuri scumpe, o ingrijorare avand in vedere ca preturile din Rusia cresc deja cu 8 la suta pe an, scrie The Economist.

Deprecierea rublei are cauze profunde, iar niciuna dintre ele nu va disparea. In primul rand, petrolul: in prima jumatate a anului 2014, exporturile Rusiei au adus 255 de miliarde de dolari, 68 la suta din aceasta suma provenind din vanzarea de petrol si de gaze naturale.

In acea perioada, pretul petrolului era in medie de 109 dolari pentru un baril, in timp ce in prezent este de aproape 80 de dolari. Aplicand o reducere proportionala la exporturile de energie ale Rusiei, ar insemna o scadere a veniturilor de peste 40 de miliarde de dolari.

Rusia a cumparat masiv aur in ultimele luni. Se pregateste de razboi economic?

In ce priveste ramura agricola a economiei, productia de carne de vita, de porc si de pasare in Rusia si in Ucraina a scazut de la aproape 13 milioane de tone in anul 1991 pana la doar 5 milioane de tone in anul 2001.

Agricultura Rusiei este in mare parte ineficienta, iar rezultatul inseamna ca multe importuri - carne, lapte, oua - au putini inlocuitori. Angrosistii care importa aceste bunuri au nevoie de dolari pentru a le cumpara, punand astfel presiune pe rubla.

Dependenta de pietele si valutele occidentale ii dau batai de cap presedintelui rus Vladimir Putin. Pe 10 noiembrie, a semnat un acord cu omologul sau chinez, Xi Jinping, potrivit caruia Rusia va exporta gaze din Siberia catre China prin noi gazoducte.

Acordul furnizeaza o noua uriasa sursa de cerere, astfel piata chineza putand sa inlocuiasca Europa drept principala piata de export a Rusiei. In plus, o intelegere privind inceperea tranzactiilor purtate in yuani in locul dolarilor ar reduce cererea pentru valuta americana.

Avertisment legat de pretul petrolului: Cat de mult va scadea in 2015?

Insa exista si o problema in acordul cu China: gazoductele vor fi construite in cativa ani, iar finantarea pentru acest proiect inca nu a fost asigurata. Intre timp, Rusia s-ar putea sa fie nevoita sa se confrunte cu un pret scazut al petrolului timp de cativa ani. Pe 12 noiembrie, previziunile aratau ca pretul mediu al barilului de petrol ar urma sa scada la 83 de dolari in anul 2015.

Chiar si in scenariul optimist in care pretul petrolului va creste la 90 de dolari barilul, prognozele nu indica nicio crestere economica si o inflatie de 8 la suta pentru anul 2015. Criza rublei rusesti pare departe de a se incheia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#The Economist criza rubla, #criza rubla Rusia, #criza economica rusia , #valuta