Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Italia cere ajutorul financiar al Chinei - Presa internationala

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 14:50
2381 citiri
Italia cere ajutorul financiar al Chinei - Presa internationala

Autoritatile italiene se gasesc in negocieri cu oficialii chinezi pentru obtinerea de imprumuturi pe termen lung; cancelarul Germaniei se declara determinat sa pastreze cu orice pret integritatea zonei euro si sa evite falimentul Greciei, iar Bank of America, cea mai mare banca din SUA, anunta 30.000 de disponibilizari - acestea sunt principalele subiecte din presa economica internationala de marti.

Guvernul italian de centru-dreapta s-a orientat catre China in incercarea de a obtine ajutor financiar pentru a trece peste efectele crizei. Autoritatile italiene incearca sa-i convinga pe chinezi cu privire la oportunitatea cumpararii de titluri de stat italiene dar si investitii in companii strategice.

Conform ofcialilor italieni, Lou Jiwei, presedintele China Investment Corp, unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, a condus saptamana trecuta o delegatie la Roma pentru a discuta cu Giulio Tremonti, ministrul de finante al Italiei, in vederea plasarii de bani chinezesti in active italiene, informeaza Financial Times.

Posibilitatea unor investitii chinezesti vine intr-un moment critic pentru Italia, investitorii din pietele financiare solicitand o prima de risc din ce in ce mai mare pentru imprumuturile acordate Italiei.

Ministul italian de finante, Giulio Tremonti, a vorbit adesea in trecut despre riscurile pe care le presupune aceasta "colonizare" financiara a Europei, venita dinspre China. Insa a fost nevoit sa apeleze la banii chinezesti, in conditiile in care BCE a avertizat ca programul sau de cumparare de titluri de stat - program prin care asigura lichiditatea pietei de bonduri si impune un anumit interval e pret - nu poate continua in mod indefinit.

Totusi, analistii europeni se mentin sceptici in privinta unei astfel de colaborari. Aceasta din cauza ca, in ciuda tonului optimist al Chinei cu privire la investitiile sale in economiile periferice europene si in stabilitatea unor tari precum Grecia sau Portugalia, totusi cantitatea de bani plasata efectiv in aceste zone a fost una foarte mica.

Merkel, despre falimentul Greciei

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marti ca Europa face tot ceea ce-i sta in puteri pentru a evita falimentul Greciei, avetizand totodata ca o parasire a zonei euro va determina un efect de domino care ar trebui evitat cu orice pret.

Numind situatia prin care trece Europa in prezent o "provocare istorica", Merkel a precizat ca toate eforturile trebuie sa se concentreze inspre mentinerea intacta a zonei euro deoarece "vom vedea efectele de domino foarte rapid", informeaza Reuters.

"Intr-o uniune monetara cu 17 membri putem avea o moneda stabila doar daca prevenim procesele dezordonate. Din acest motiv reprezinta prioritatea noastra principala evitarea unui faliment necontrolat deoarece acesta nu va afecta doar Grecia. Pericolul de extindere va fi unul foarte ridicat."

Merkel a solicitat, de asemenea, ca decidentii politici sa-si masoare cu atentie cuvintele pentru ca sa se evite o sporire a volatilitatii din pietele financiare.

Bank of America disponibilizeaza 30.000 de angajati

Bank of America a anuntat ca va renunta la 30.000 de locuri de munca - ceea ce reprezinta 10.5 procente din totalul angajatilor - reusind astfel sa economiseasca 5 miliarde de dolari sub forma de costuri, in prima parte a planului de restructurare.

Planurile de srestructurare a caror menire este sa stabilizeze compania sunt implementate in conditiile in care actiunile celei mai mari banci americane sunt puternic afectate pe bursa de neincrederea investitorilor si de ingrijorarile crescande cu privire la expunerea masiva a bancii pe credite neperformante, informeaza Financial Times.

Desi una dintre variantele aflate in discutie era vanzarea bancii de investitii Merill Lynch, achizitionata in timpul crizei, reprezentantii Bank of America au insistat pe faptul ca aceasta ramane o buna achizitie si ca fuzionarea dintre o banca comerciala si o banca de investitii atat de mare precum Merill Lynch reprezinta o strategie castigatoare pe termen lung. "Combinarea unor astfel de active este unica in industria noastra si a durat peste 200 de ani pentru a putea fi realizata", a declarat Brian Moynihan, directorul BofA.

"In prezent suntem o companie mult mai simpla decat eram in urma cu 24 de luni", a adaugat Moynihan, precizand ca aceste schimbari vor face compania mai curata si mai determinata.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza fianciara, #criza datorii suverane, #criza Italia, #imprumuturi China Europa, #disponibilizari BofA , #stiri Bank of America