Presa internationala - Bank of America santajeaza guvernul american

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 07:04
5435 citiri
Presa internationala - Bank of America santajeaza guvernul american

Banca Europeana Centrala a redus dobanda de referinta cu o jumatate dinformeaza e punct de procentual, aducand-o pana la 2%.

Reducerea, care a venit pe asteptarile pietei, duce dobanda de referinta la cel mai scazut nivel de pana acum, informeaza Deutsche Welle.

De teama actualei crize financiare, bancile centrale din toata lumea au micsorat dobanzile cheie diminuand, astfel, implicit costul imprumuturilor. Totusi, dobanda practicata de Banca Centrala Europeana este mare comparativ cu dobanzile practicate de Statele Unite si Japonia care sunt apropiate de 0.

Vanzarile auto - la minime istorice

General Motors si-a modificat estimarile pentru productia de anul viitor, reducand de la 12 milioane vehicule la doar 10,5 milioane, precizand ca vanzarile globale de automobile vor scadea de la 67,1 milioane, anul trecut, pana la 57,5 milioane anul viitor, informeaza Bloomberg.

Slabirea generala a economiei americane poate forta cel mai mare producator auto american sa incerce sa obtina fonduri guvernamentale suplimentare la finalul actualei finantari, care expira pe 31 martie. Presedintele GM a precizat ca actualele imprumuturi sunt suficiente pentru moment si ca va reevalua nevoile companiei la finalul acestui trimestru.

Bank of America santajeaza guvernul american

Bank of America are aproape definitivata o intelegere cu guvernul american in urma careia urmeaza sa primeasca, in plus fata de cele 25 miliarde dolari deja incasate in planul de salvare, alte cateva miliarde. Justificarea pentru acesti bani in plus o reprezinta achizitia Merrill Lynch, informeaza Wall Street Journal.

Conform unor surse apropiate tranzactiei, Bank of America a justificat ca nu mai poate prelua Merrill Lynch daca nu primeste bani in plus din cauza datoriilor cu care vine acesta din urma banca, datorii neasteptate la momentul in care s-a decis achizitia. Trezoreria americana a acceptat solicitarea Bank of America din teama ca anularea achizitiei sa nu determine un haos complet pe piata financiara americana.

Pretul petrolului - sub 34 dolari/baril

Pretul petrolului a coborat la niveluri minime pentru ultimii 5 ani, pe fondul cresterii somajului si pe fondul modificarii prognozelor OPEC privind cererea in 2009.

Pretul contractelor futures cu livrare in februarie la New York Mercantile Exchange au atins chiar nivelul de 33,2 dolari pe baril, ceea ce marcheaza, conform lui Phil Flynn, analist de piata, "finalul oficial al epocii de crestere pe bursa", citat de Business Week.

OPEC a declarat, in raportul din ianuarie, ca se asteapta, in 2009, la o micsorare a cererii globale de petrol cu 180.000 de barili pe zi, comparativ cu anul precedent.

Irakul - interesat de reluarea relatiilor cu Rusia

Conducerea Irakului s-a declarat in mod sincer interesata de reluarea cat mai curand a relatiilor de colaborare in toate domeniile cu Rusia, anunta ITAR - TASS.

Aceasta a fost tema principala a discutiilor in cadrul vizitei oficiale efectuate in Irak de catre oficialitati ruse si membri ai Uniunii Ruse a Producatorilor de Petrol si Gaze Naturale. Conform declaratiilor presedintelui irakian Dr Mouaf Ahmad "delegatia rusa a stabilit un record absolut in intensitatea discutiilor purtate in doua zile., intalnindu-se atat cu liderii politici cat si cu liderii principalelor sectoare industriale".

Vanzari record la automobile - in China

Cel mai mare producator auto din China - FAW (First Automobile Works) a anuntat ca vanzarile si incasarile sale au atins noi recorduri in 2008.

Producatorul a declarat ca a vandut peste 1,53 milioane de automobile anul trecut, cu 6,75 % mai mult decat in anul precedent, informeaza China Daily. Vanzarile au adus incasari de 218.4 miliarde yuani (in jur de 32.12 miliarde dolari), ceea ce reprezinta o crestere cu 8.8 procente fata de 2007.

Producatorii chinezi de automobile au produs in 2008 un total de 9,34 milioane de automobile, cu peste 5 procente mai mult decat in 2007.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#pretul petrolului, #Bank of America, #criza financiara, #Irak, #Rusia, #Automobile , #stiri Bank of America