Obama ameninta Rusia cu sanctiuni si mai dure: E rusinos si de neiertat

Vineri, 02 Mai 2014, ora 20:29
8180 citiri
Obama ameninta Rusia cu sanctiuni si mai dure: E rusinos si de neiertat
Foto: Arhiva

Presedintele american Barack Obama a sustinut, vineri seara, o conferinta de presa, la Casa Alba, alaturi de cancelarul german Angela Merkel, pe tema evenimentelor de din sud-estul Ucrainei.

Obama a declarat ca Statele Unite vor impune sanctiuni si mai dure Rusiei daca regimul de la Moscova nu da inapoi in ceea ce priveste conflictul din Ucraina, precizand ca "actiunile Rusiei reprezinta o provocare directa, care a adus Uniunea Europeana si SUA impreuna de la bun inceput".

Liderul american a vorbit, in conferinta transmisa pe site-ul oficial al Casei Albe, si despre cei sapte observatori OSCE rapiti, printre care patru germani, mentionand ca Rusia trebuie sa ocupe de eliberarea lor din mainile separatistilor din Slaviansk.

Criza in Ucraina: Observatorii OSCE luati ostatici sunt "prizonieri de razboi"

"Este rusinos si de neiertat. Rusia trebuie sa lucreze imadiat la eliberarea lor", a afirmat Barack Obama, adaugand ca SUA au propus o solutie diplomatica pentru rezolvarea crizei, iar daca Rusia nu accepta "va fi izolata atat doplomatic, cat si economic".

El considera ca toate aceste actiuni fac ca "economia slaba a Rusiei sa fie si mai slaba", completand ca multi investitori au plecat din Rusia, iar cei care intentionau sa mearga acolo vor sta departe de acum.

"Scopul nu este sa pedepsim Rusia, ca sa ii oferim posibilitatea de a alege calea buna. In UE sunt 28 de tari, iar unele sunt mai vulnerabile decat altele, dar toate au fost de acord ca Rusia a incalcat legea internationala", a mentionat Obama, facand referire la anexarea Crimeii.

"Am spus de la inceput ca Rusia are interese legitime in Ucraina, iar acest punct de vedere trebuie luat in considerare. Dar sa incalci integritatea teritoriala a unui stat suveran - asa ceva nu este acceptabil (...). Ceea ce ati vazut in ultimele sapte luni este o unitate remarcabila intre Statele Unite si Uniunea Europeana", a completat Obama, asigurand ca Washingtonul va sustine in continuare guvernul de la Kiev.

Merkel, ingrijorata pentru alegerile prezidentiale din 25 mai

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a subliniat ca este important ca Uniunea Europeana si Statele Unite sa reactioneze la escaladarea tensiunilor din Ucraina, adaugand ca evenimentele din ultima perioada au aratat cat de importanta este Alianta Nord-Atlantica.

Merkel a insistat asupra faptului ca "data de 25 mai este esentiala si ne vom asigura ca alegerile prezidentiale vor avea loc".

"Vom face tot ce vom putea ca data de 25 mai, care nu este asa departe, sa aduca progres si stabilitate. Daca nu vom reusi sa stabilizam situatia pana atunci, vom impune noi sanctiuni (Rusiei - n.red.), cu toate ca noi am propus o solutie diplomatica", a afirmat cancelarul german.

Barack Obama si Angela Merkel au discutat, vineri dimineata, la Casa Alba, despre criza din Ucraina si au anuntat ca vor tine o conferinta de presa in care vor prezenta concluziile la care au ajuns.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut atunci presedintelui american Barack Obama sa isi foloseasca influenta pentru a incerca sa ii elibereze pe observatorii OSCE tinuti ostatici in Slaviansk. Printre inspectorii retinuti se numara patru germani, un danez, un ceh si un polonez, potrivit autoritatilor ucrainene.

De asemeena, Germania a facut un apel la presedintele rus Vladimir Putin sa intervina pentru eliberarea observatorilor OSCE.

Zi sangeroasa in Ucraina: Morti si raniti in Slaviansk, violentele se extind in Odessa

Cei sapte inspectori au fost rapiti, pe 25 aprilie, de catre separatistii prorusi din orasul Slaviansk, unde, vineri dimineata, guvernul ucrainean a lansat o ampla operatiune militara, care s-a soldat cu elicoptere prabusite si soldati ucisi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Barack Obama sanctiuni Rusia, #Barack Obama Rusia, #Barack Obama Ucraina, #Merkel Ucraina , #Casa Alba