Americanii, din nou la razboi? Obama a autorizat lovituri aeriene in Irak

Autor: Ana Ilie
Vineri, 08 August 2014, ora 07:55
3769 citiri
Americanii, din nou la razboi? Obama a autorizat lovituri aeriene in Irak

Presedintele american, Barack Obama, a autorizat lovituri aeriene in Irak, impotriva extremistilor sunniti care au ocupat o parte din nordul tarii. Obama a trimis si avioane ale armatei sa livreze mancare si apa civililor prinsi in mijlocul violentelor.

Intr-un anunt facut joi noaptea la Casa Alba, Obama a precizat ca loviturile aeriene vor fi lansate impotriva convoaielor extremistilor "daca se muta inspre" capitala regiunii autonome kurde Irbil, unde SUA au un consulat si un centru militar de operatiuni impreuna cu armata irakiana, scrie Washington Post.

"Intentionam sa actionam daca ne ameninta instalatiile de oriunde in Irak... inclusiv in Irbil si Bagdad", a amenintat Obama.

Autorizatia acordata atat loviturilor aeriene, cat si livrarilor de ajutoare reprezinta o evolutie importanta in criza din Irak, ce a inceput in iunie cand, in decurs de cateva zile, organizatia Statul Islamic (IS, cunoscut anterior drept Statul Islamic din Siria si Levant, ISIL), a ocupat al doilea oras al tarii, Mosul, si mari parti din nord, amenintand Capitala.

Autorizatia pentru lovituri aeriene este "limitata", a precizat un oficial al Administratiei Obama. Acestea pot fi lansate in anumite cazuri, ce implica, spre exemplu, o posibila amenintare la adresa personalului SUA din Bagdad.

Punct de cotitura in razboiul din Irak: Statul Islamic a cucerit cel mai mare baraj

Avioanele americane pot lansa lovituri si daca exista ingrijorari cu privire la un baraj important, capturat de islamisti joi, ce ar putea inunda Capitala, sau daca armata observa ca guvernul irakian si fortele kurde nu pot sparge asediul caruia i-au cazut victime zeci de mii de civili din minoritatea Yazidi. Acestia sunt blocati pe un munte langa orasul Sinjar.

Prigoana crestinilor continua in Irak: Sper ca nu e prea tarziu sa evitam un genocid

Obama a avut totusi grija sa ii asigure pe americani ca nu va implica SUA intr-un nou razboi in Irak.

"Stiu ca multi dintre voi sunt ingrijorati cu privire la orice actiune militara in Irak, chiar si cu privire la lovituri aeriene limitate, ca acestea. Nu voi permite SUA sa fie atrase intr-un nou razboi in Irak", a dat asigurari Obama, aratand totusi ca tara nu poate inchide ochii la ceea ce unii observatori au numit "genocidul" sectei Yazidi din Irak.

Zeci de mii de "adoratori ai Diavolului", izolati pe un munte fara apa

Zeci de mii de kurzi din populatia Yazidi, a caror religie are radacini in vechea credinta persana a focului, au reusit in ultima clipa sa se refugieze pe muntele Sinjar, inconjurat acum de luptatorii Statului Islamic. Radicalii musulmani ii considera "adoratori ai Diavolului".

Ei risca moartea daca vor cobori de pe munte sau deshidratarea daca raman sus. Mai multe organizatii ale ONU spun ca cel putin 40.000 de Yazidi, multi dintre ei copii si femei, s-au refugiat in noua locuri de pe muntele Sinjar, o culme stancoasa si abrupta, care, in legendele locale, a fost locul in care a ancorat Arca lui Noe, dupa retragerea apelor.

Inca 130.000 de oameni, cei mai multi din Sinjar, au reusit sa fuga in provinciile Dohuk si Irbil din Kurdistan. Orasul Sinjar, care avea 300.000 de locuitori, s-a golit de populatie dupa ce jihadistii l-au ocupat sambata, doar aproximativ 25.000 de locuitori au mai ramas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Obama lovituri aeriene Irak, #Obama Irak violente , #Irak