Obama: Iranul poate produce o bomba atomica in scurt timp. Nu vom sta degeaba

Vineri, 15 Martie 2013, ora 13:16
2823 citiri
Obama: Iranul poate produce o bomba atomica in scurt timp. Nu vom sta degeaba
Foto: csmonitor.com

Presedintele american, Barack Obama, sustine ca Iranul mai are un an si ceva pana la producerea bombei atomice. El avertizeaza ca Statele Unite nu vor sta cu mainile incrucisate.

"Am fost extrem de clar in legatura cu pozitia mea legata de posibilitatea ca Iranul sa intre in posesia armei nucleare. Acesta este limita pentru noi. Nu tine doar de faptul ca ar fi periculos pentru Israel. Ar fi periculos pentru intreaga lume", a declarat Obama intr-un interviu difuzat joi pe canalul israelian Channel 2, citat de CNN.

Ahmadinejad: Iranul e gata sa marsaluiasca pentru a distruge Israelul

Presedintele american are programata o vizita in Israel peste doua saptamani.

"In acest moment, credem ca Iranul poate sa produca o bomba atomica intr-un an si ceva. Dar, evident, nu vrem sa se ajunga prea aproape de aceasta situatie. Ceea ce avem de gand sa facem este de a continua negocierile internationale cu Iranul.

Solutia de durata ar fi sa rezolvam situatia pe cale diplomatica. Daca nu, voi continua sa mentin pe masa toate optiunile", a avertizat Obama.

Solicitat de defineasca aceste "optiuni", presedintele american a raspuns: "Cand spun ca toate optiunile sunt pe masa, toate optiunile sunt pe masa. Statele Unite au, evident, capacitati semnificative".

Iranul a negociat fara succes cu marile puteri - Programul nuclear merge mai departe

Este de asteptat ca in vizita de trei zile pe care Obama o va efectua in Israel sa fie reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru securitatea Israelului. Va fi prima vizita a lui Obama in Israel de cand a fost ales presedinte. El a mai fost in Israel de trei ori, ultima data in calitate de senator.

Premierul israelian Banjamin Netanyahu i-a solicitat in mod repetat lui Obama sa stabileasca o linie clara pe care Iranul nu o poate trece in cadrul programului sau nuclear, daca se doreste evitarea razboiului. CNN noteaza ca Obama a rezistat acestei presiuni, sporind astfel tot mai mult nelinistea lui Natanyahu.

Premierul Israelului: Diplomatia a esuat, Iranul e aproape sa obtina armament nuclear

Serviciile secrete americane au afirmat ca nu cred ca Iranul s-a decis sa dezvolte o arma nucleara, in pofida evidentelor care arata ca tara si-a imbunatatit capacitatea tehnica a realiza o astfel de bomba.

Iranul a negat constant ca intentioneaza construirea unei bombe atomice, sustinand ca programul sau nuclear are doar scopuri pasnice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Obama Iran bomba atomica, #Obama vizita Israel, #Obama Iran arme nucleare , #Iran