Alegeri in SUA: Cum a ajuns Obama sa regrete diplomatia

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 15:56
3899 citiri
Alegeri in SUA: Cum a ajuns Obama sa regrete diplomatia

Trebuia sa fie o campanie electorala bazata pe economie - Barack Obama urma sa sustina performanta administratiei sale in refacerea "grelei mosteniri" de la republicani, Mitt Romney trebuia sa atace pe lipsa de rezultate a democratilor in ceea ce priveste crearea de locuri de munca.

Cu sase saptamani inainte de alegerile prezidentiale din SUA, programate pentru 6 noiembrie, devine tot mai evident ca evenimente aflate in evolutie pe tot globul au rasturnat cu susul in jos campania, care a ajuns sa se concentreze tot mai mult pe politica externa Americii.

Mai mult, cine credea ca doar Mitt Romney va avea de pierdut de pe urma politicii externe (sau a necunoasterii acesteia), pare a se fi inselat: protestele anti-americane din Orientul Mijlociu sunt doar cea mai recenta lovitura la adresa politicii administratiei Obama pe plan international.

Desi Obama se sprijina pe faptul ca rivalul sau republican isi va face singur rau pe terenul minat al felului in care America se raporteaza la ceilalti actori de pe scena internationala, realitatea este ca nici politicile sale nu au stralucit in ultimii patru ani.

In afara "performantei" expusa cu fiecare ocazie de a-l fi lichidat pe Osama bin Laden, administratia Obama nu prea are motive de lauda pe plan extern. Intr-adevar, recursul la diplomatie in relatiile bilaterale (in cele mai multe cazuri) este laudabil, insa beneficiile sale sunt, cel putin deocamdata, putin sesizabile.

In ceea ce priveste relatia cu Israelul, aliatul traditional al Statelor Unite, relatia pare a se fi racit si tensionat, in conditiile in care Obama si premierul israelian Benjamin Netanyahu nu ajung la un consens cu privire la un atac impotriva Iranului. In vreme ce Netanyahu este aproape obligat sa insiste pe un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, din motive de politica interna si externa a statului evreu, Obama, in plina campanie electorala, se vede nevoit sa franeze intentiile belicoase ale acestuia.

In ceea ce priveste chestiunea palestiniana, discutiile s-au blocat intr-un punct ce pare in acest moment dificil de depasit, prin diplomatie sau alte mijloace, chiar daca ar exista vointa politica.

In Afganistan, unde George Bush a implicat America intr-un razboi costisitor in ceea ce priveste vietile omenesti si resursele, SUA nu au reusit sa stabilizeze suficient statul pentru ca retragerea programata de Obama in 2014 sa nu nasca ingrijorari serioase cu privire la viitorul natiunii. Trupele straine detasate in Afganistan sunt aproape zilnic atacate, adesea chiar de catre cei pe care ii pregatesc sa le preia atributiile din domeniul securitatii, si numarul mortilor din randul aliantei internationale este in continuare ingrijorator.

Relatiile cu Rusia ar fi trebuie sa fie "resetate" de o vizita a secretarului de stat american, Hillary Clinton, la Moscova, la inceputul mandatului lui Obama, insa la patru ani distanta acestea par la fel de delicate. Nu mai tarziu de saptamana trecuta, Kremlinul a decis inchiderea agentiei americane USAID, pe motiv ca se implica in politica interna. In plus, scutul american antiracheta, amplasat in Europa, e motiv permanent de frecusuri diplomatice.

In Orientul Mijlociu, sentimentele anti-americane sunt la un punct de fierbere din nou, dupa postarea pe Internet a unui film jignitor la adresa profetului Mohamed, produs in SUA. De doua saptamani, lumea araba dar si capitalele din vest sunt zguduite de proteste, multe violente. Ambasadorul american in Libia a murit in unul din primele proteste fata de aceasta pelicula, si mortii se numara cu zecile in restul lumii. Nu se poate afirma ca imaginea Americii s-a schimbat in randul musulmanilor, cu toate eforturile depuse in acest sens.

Marea Chinei a devenit un potential loc de conflict, unde cea mai grava situatie este, in prezent, disputa teritoriala dintre Japonia si China, cu substrat economic. Nici aici America nu a reusit sa-si impuna viziunea, de a convinge actorii din regiune sa se supuna unui cod de conduita general - incepand cu China, care prefera sa trateze bilateral cu statele mai mici, folosindu-si influenta pentru a capata controlul asupra unor zone cat mai mari din apele cu potential urias de resurse.

In fine, spre deosebire de Libia, America prefera sa se uite in alta parte cand se vorbeste despre razboiul civil din Siria. Administratia continua sa insiste, cel putin oficial, pe diplomatie ca fiind singura cale de a rezolva problema, in timp ce intreaga lume priveste cu uimire cum Bashar al-Assad isi omoara cetatenii.

Imaginea politicii externe a lui Obama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, nu este, per total, un succes. Vor prefera votantii mana forte, pe alocuri de-a dreptul agresiva, a lui Romney?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Barack Obama alegeri prezidentiale 2012, #Barack Obama politica externa , #Mitt Romney