Barack Obama si lupta cu heroina

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 10:07
3680 citiri
Barack Obama si lupta cu heroina
Foto: Facebook/Barack Obama

Oamenii din Virgina de Vest nu prea il plac pe Barack Obama. Insa, intr-un stat in care rata supradozelor letale este cea mai ridicata din America, ei sunt gata sa incerce orice, chiar si abordarea stangace a presedintelui in lupta sa impotriva drogurilor.

Obama vorbeste cu oamenii intr-o sala din vechiul Liceu Roosevelt, care in prezent este centrul comunitar al orasului Charleston din Virginia de Vest, se arata intr-un reportaj BBC.

Vorbeste despre droguri cu mintea deschisa. Dupa cum a scris in cartea sa, publicata in 1995, "Dreams For My Father" (Vise pentru tatal meu), liderul de la Casa Alba a fumat marijuana si a incercat cocaina cand era la liceu.

"Acum nu mai face asta. Cand l-am intrebat pe purtatorul de cuvant Eric Schultz daca presedintele fumeaza iarba in Casa Alba, Schultz mi-a aruncat o privire urata si a raspuns 'nu' ", a notat autorul articolului, jurnalista Tara McKelvey.

Nu trebuie sa facem vreo "analiza freudiana", dupa cum spune Jonathan Caulkins de la Universitatea Carnegie Mellon, ca sa intelegem de ce Obama prefera modalitati inovatoare de a se confrunta cu probleme drogurilor din SUA.

Tot mai multe cazuri de supradoza

Numarul cazurilor de supradoze letale cu heroina s-a triplat in Statele Unite in doar trei ani. Peste 8.200 de oameni mor in fiecare an din aceasta cauza. In plus, a crescut si numarul de supradoze cu medicamente prescrise de medic. Astfel au murit circa 23.000 de persoane in 2013, de doua ori mai multe decat in 2001, potrivit Institutului National pentru Abuzul de Droguri.

Barack Obama nu mai are incredere in masurile draconice de lupta impotriva stupefiantelor, denumite "razboinicii impotriva drogurilor" de catre Keith Humphreys, profesor la Universitatea Stanford, fost consilier la Casa Alba.

"A existat mult timp o mentalitate care spunea 'Nu au nevoie de tratament, au nevoie de un sut in fund' ", a spus Humphreys.

Vizita presedintelui in Virginia de Vest, un stat cunoscut candva pentru mineritul carbunelui, iar acum pentru heroina, face parte din eforturile sale de a combate abuzul de droguri si a reforma sistemul judiciar.

Obama vrea sa-i ajute pe dependentii de droguri, nu sa-i pedepseasca, asa ca a promovat introducerea unor noi legi, astfel incat condamnatii pentru fapte non-violente legate de stupefiante sa nu mai stea zeci de ani in spatele gratiilor.

De asemenea, Obama sustine ca autoritatile ar trebui sa se concentreze pe "liderii retelelor de trafic de droguri si pe gruparile violente". Totusi, obiceiurile vechi pierd greu, asa ca vizita sa in Virginia de Vest arata ca mai raman inca multe provocari in acest domeniu.

In luna august, Casa Alba a anuntat ca investeste 13,4 milioane de dolari pentru a ajuta guvernele locale din zona Muntilor Apalasi, o regiune care cuprinde si Virginia de Vest, sa invete mai multe despre combaterea traficului de heroina. In afara de asta, guvernele federale cheltuie miliarde de dolari pentru a combate abuzul de droguri in toata America.

In ceea ce priveste politica externa, presedintele poate face multe, insa cand vine vorba de lupta impotriva drogurilor, Obama depinde de altii. "Presedintele face presiuni, insa totul ramane la latitudinea statelor", a precizat Peter Reuter, profesor de justitie penala la Universitatea Maryland.

In Statele Unite, autoritatilor locale conduc inchisori si departamente de politie si concep programe de combatere a consumului de droguri.

"Va trebuie ca toata lumea sa lucreze impreuna", le-a spus Obama celor 250 de lideri politici, oficiali ai autoritatilor locale si angajati din domeniul sanatatii, care s-au adunat la centrul comunitar din Charleston.

"Presedintele Obama nu e prea popular in statul Virginia de Vest, insa aceasta problema este mai mare decat orice lucru cu care ne-am confruntat pana acum", a spus Jim Johnson, directorul departamentului de politici pentru droguri din cadrul primariei acestui oras.

O problema personala

Pentru multi din sala, problema nu este una politica, ci personala. Unul dintre participanti, John Temple, un profesor universitar care a scris o carte despre dependenta - "American Pain" (Durere americana) - si-a vazut studentii cazand in capcanele drogurilor sub forma de medicamente prescrise.

Obama sta chiar langa Michael Botticelli, direcorului Biroului de politici pentru controlul drogurilor din cadrul Casei Albe, care a fost internat la dezalcolizare. Fratele guvernatorului Virginiei de Vest, Earl Ray Tomblin, a fost arestat pentru distribuirea unui drog ilegal. Fiul in varsta de 25 de ani al primarului din Charleston, Danny Jones, a fost arestat pentru posesie de droguri. "Consumatorii sunt chiar ei. Asta ne arata ca problema este peste tot", a sublniat Humphreys.

Industria carbunelui din Virginia de Vest a decazut. Statul are acum una dintre cele mai mari rate ale somajului din America. "Oamenii nu au pentru ce trai", a punctat medicul Hassan Amjad.

Dupa ce a vorbit despre eforturile in lupta cu abuzul de droguri, Obama a spus ca oamenii inteleg mai bine acum ce trebuie facut. Dar inca este foarte greu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Barack Obama heroina, #Barack Obama lupta heroina, #Barack Obama droguri , #presedinte SUA