Bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, dupa 70 de ani: Ce ar trebui sa spuna Obama

Miercuri, 05 August 2015, ora 18:29
13422 citiri
Bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, dupa 70 de ani: Ce ar trebui sa spuna Obama
Foto: Facebook/Casa Alba

Pe 6 august se implinesc 70 de ani de la ziua in care au fost folosite, pentru prima oara in istorie, bombele atomice. In acea zi catastrofala, orasele japoneze Hiroshima si Nagasaki au fost lovite de bombe nucleare care au ucis sute de mii de oameni. Alte zeci de mii de persoane au fost ranite si au avut de suferit de pe urma radiatiilor.

In 2009, presedintele american Barack Obama a sustinut un discurs important la Praga, unde a vorbit pe larg despre amenintarea nucleara si despre existenta continua a mii de arme atomice, pe care le-a catalogat drept "cea mai periculoasa mostenire a Razboiului Rece".

Intr-un editorial publicat pe site-ul CNN, Ira Helfand a formulat discursul pe care Barack Obama ar trebui, in opinia lui, sa il sustina astazi cu privire la problematica nucleara care ameninta lumea.

Un fizician zambeste in timp ce tine in mana bomba atomica, intr-o poza din 1945 (Foto)

Ira Helfand este co-presedintele Asociatiei Internationale a Medicilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear, organizatie care a primit premiul Nobel pentru Pace in anul 1985.

Discurs imaginar despre pericolul bombelor atomice

Din punctul sau de vedere, asta ar trebui sa spuna Obama pe 6 august: "Acum 70 de ani, la Hiroshima si Nagasaki, am vazut prapadul pe care il pot cauza armele nucleare. 70 de ani. Biblia spune ca este durata unei vieti umane. Este, de asemenea, durata unui mit periculos caruia nu trebuie sa-i mai permitem sa traiasca.

Timp de 70 de ani ne-am spus ca armele nucleare ne ajuta sa traim in siguranta. Insa e momentul sa renuntam la aceasta fantezie si sa recunoastem ca armele nucleare sunt, de fapt, amenintarea principala la securitatea noastra, ca ele sunt departe de a ne proteja si reprezinta o amenintare existentiala la adreasa civilizatiei noastre si, poate, la adresa supravietuirii noastre ca specie.

Este usor de inteles de ce am crezut ca aceste arme ne protejeaza. De-a lungul istoriei, am fost mai siguri daca am avut arme mai puternice decat potentialii nostri dusmani. Dupa cum a spus Einstein atat de elocvent, armele nucleare au schimbat totul, mai putin modul in care gandim. Daca folosirea propriilor arme ne va distruge, atunci nu mai reprezinta elemente pentru securitatea noastra. Asta este realitatea pe care trebuie sa o recunoastem: Armele noastre nucleare sunt, in primul rand, bombe sinucigase".

Ce gandea Einstein despre adulter, bomba atomica si Dumnezeu

Ar nimici rasa umana

Barack Obama ar trebui sa-si continue discursul vorbind despre ce au demonstrat oamenii de stiinta si medicii, si anume ca "un razboi nuclear la scara mare intre Statele Unite si Rusia ar scadea temperaturile pe intreaga planeta la niveluri nemaiintalnite de la ultima era glaciara, ucigand mare parte din populatie".

"Intre timp, criza din Ucraina a crescut riscul unui astfel de razboi la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul Razboiului Rece. Insa chiar si un razboi nuclear restrans, cum ar fi unul intre India si Pakistan - in care s-ar folosi mai putin de 0,5% din arsenalul nuclear mondial - ar cauza suficienta racire incat sa distruga agricultura din toata lumea si sa declanseze o foamete globala ce ar putea ucide doua miliarde de oameni. Rachetele unui singur submarin de-al nostru Trident ar putea produce o asemenea catastrofa. Si avem 14 in total.

Unii spun ca, deoarece aceste arme sunt atat de distructive, nu vor fi folosite niciodata. Insa aceste argumente menite sa ne aduca linistea sunt incorecte. In timpul Crizei rachetelor cubaneze, Statele Unite si Uniunea sovietica au fost periculos de aproape sa le foloseasca.

De atunci, de cel putin cinci ori, erori de computer si greseli de calcul au determinat fie America, fie Rusia sa se pregateasca de lansarea unui atac nuclear, crezand in mod eronat ca partea cealalta a facut deja asta. Acum, liderii militari ne spun ca este posibil ca un terorist sa atace informatic sistemele noastre de comanda si sa declanseze lansarea neautorizata a unei rachete nucleare", continua Ira Helfand discursul ipotetic al lui Barack Obama.

Japonia, revoltata dupa ce un ziar sud-coreean a numit bombele atomice "pedepse divine"

SUA, noroc incredibil

Obama ar trebui sa recunoasca faptul ca pana acum americanii au fost "incredibil de norocosi" si ca politica Statelor Unite in privinta problematicii nucleare reprezinta, in esenta, "speranta ca norocul va continua". Insa aceasta politica trebuie sa se schimbe.

Ultimul membru al echipajului care a aruncat bomba de la Hiroshima a murit

In opinia lui Helfand, Obama trebuie sa spuna raspicat ca SUA sunt obligate sa se dezarmeze. Insa nu o pot face singure, ci impreuna cu alte state care detin arme nucleare, ca parte a unui proces controlat, verificabil si executoriu. America poate, totusi, conduce acest proces.

Barack Obama ar trebui sa promita, continua Helfand, ca va reduce treptat arsenalul nuclear al Statelor Unite si ca il va provoca pe presedintele rus Vladimir Putin sa faca la fel, pana cand cele doua tari vor ajunge la acelasi nivel cu alte state cu puteri nucleare.

Bomba nucleara care a schimbat istoria moderna a lumii

"Rusia ar putea sa se alature sau nu acestui efort, insa nu vom sti decat daca vom incerca, iar asta este ceea ce ar trebui sa faca o natiune grozava precum Statele Unite. Trebuie sa schimbam modul in care gandim, iar actiunile noastre trebuie sa reflecte adevaratul pericol al armelor nucleare, nu mitul ca ne fac sa ne simtim in siguranta", se incheie discursul scris de Ira Helfand pentru Barack Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Obama bombe atomice, #Obama Hiroshima, #Obama razboi nuclear , #presedinte SUA