Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Mesajul dur al lui Obama pentru Putin

Sambata, 28 Februarie 2015, ora 07:34
10927 citiri
Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Mesajul dur al lui Obama pentru Putin
Foto: Mashable

Presedintele american Barack Obama a condamnat dur uciderea lui Boris Nemtov, liderul opozitiei ruse impuscat mortal langa Kremlin.

Obama a catalogat moartea lui Nemtov drept o "crima brutala", se arata intr-un comunicat al Consiliului National de Securitate al Casei Albe.

Liderul de la Casa Alba a facut un apel catre omologul sau rus, caruia i-a cerut sa efectueze o "ancheta prompta, impartiala si transparenta" si "sa asigure ca cei responsabili sunt adusi in fata justitiei".

"Nemtov a fost un avocat neobosit pentru tara sa, cautand sa obtina pentru cetatenii rusi libertatile la care toti oamenii au dreptul. Am admirat devotamentul curajos al lui Nemtov in lupta sa impotriva coruptiei din Rusia si am apreciat disponibilitatea de a impartasi opiniile sale sincere cu mine cand ne-am intalnit la Moscova, in 2009.

Transmitem sincerele noastre condoleante familiei lui Boris Nemtov si poporului rus, care a pierdut unul dintre aparatorii cei mai dedicati pentru drepturile acestuia", se mai arata in comunicat.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin, opozitia rusa reactioneaza: Putin are oceane de sange pe maini!

Si presedintele ucrainean Petro Porosenko a comentat asasinarea politicianului rus.

"Sunt socat. Boris a fost ucis. Imi vine greu sa cred. Nu ma indoiesc ca ucigasii vor fi pedepsiti", a scris Porosenko pe Twitter.

Socat s-a declarat si senatorul american John McCain: "Mi s-a rupt inima cand am auzit de uciderea lui Boris Nemtov, o voce puternica pentru drepturile omului in Rusia". Ulterior, acesta a postat si o fotografie de la intalnirea sa cu liderul opozitiei ruse.

O prima reactie din Europa a venit de la Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.

"Eu sunt socat si consternat de faptul ca principalul lider al opozitie, Boris Nemtov, a fost impuscat. Criminalii trebuie adusi in fata justitiei", a scris acesta intr-un mesaj postat pe Twitter.

Boris Nemtov, fostul vicepremier rus si unul dintre cei mai aprigi si virulenti contestatari ai lui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal vineri seara, in centrul Moscovei, in apropiere de Kremlin.

Liderul rus al opozitiei, impuscat mortal in centrul Moscovei, langa Kremlin - Se temea ca Putin il va ucide

Politicianul liberal ar fi fost impuscat de patru ori in piept de un barbat care a reusit sa fuga intr-o masina alba, potrivit The Guardian.

Nemtov a fost atacat in timp ce se plimba alaturi de o tanara ucraineana in centrul Moscovei, pe podul Bolsoi Moskvoretki, in apropiere de Kremlin.

Asasinarea fostului vicepremier vine cu o zi inainte de marsul opozitiei, anuntat pentru 1 martie la Moscova.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a precizat ca liderul rus va supraveghea personal ancheta. Asasinarea lui Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare". Mai mult, liderului de la Kremlin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului sa investigheze uciderea lui Nemtov.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Obama reactie asasinare Nemtsov, #Nemtsov impuscat Moscova, #Porosenko reactie Nemtsov , #Vladimir Putin