Ce conteaza cel mai mult pentru Obama. Nu Putin

Autor: Ana Ilie
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 12:25
12959 citiri
Ce conteaza cel mai mult pentru Obama. Nu Putin

Pentru presedintele american, Barack Obama, nu omologul rus, Vladimir Putin, este cel mai important subiect al agendei sale externe. Obama nu este de parere ca Putin este cel mai mare "dusman geopolitic" al Americii si crede ca Rusia a anexat Crimeea "din slabiciune".

Daca Putin si ambitiile sale geopolitice nu stau in topul agendei lui Obama, remarca Time, atunci ce?

Nu e nevoie, pentru a afla, decat sa vedem unde merge la acest sfarsit de saptamana Obama. Destinatia sa este Arabia Saudita, unde va fi oaspetele regelui saudit. Chiar si dupa ce Putin a anexat cu forta Crimeea, nu Europa si Rusia sunt mai importante pentru locatarul Casei Albe, ci Orientul Mijlociu. Si nu numai dintr-un singur motiv, ci mai multe.

In primul rand, in Orientul Mijlociu isi au originea cele doua proiecte ambitioase de politica externa asumate de Obama. Primul este programul nuclear iranian si este in mod direct legat de Arabia Saudita. Impiedicarea Iranului sa obtina arme nucleare este o prioritate a americanilor de peste un deceniu.

Rezultatul negocierilor cu Teheranul va avea impact asupra agendei neproliferarii de care Obama este atat de atasat (pana la a marturisi ca il sperie mai mult perspectiva unei ogive nucleare in Mahattan decat Putin). Impactul va fi resimtit insa si in ceea ce priveste securitatea Israelului si intregul echilibru de putere in regiune, motiv pentru care sauditii sunt direct interesati de mersul acestor negocieri nucleare.

Al doilea proiect ambitios al lui Obama este pacea intre Israel si palestinieni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu trebuie sa decida, pana la acest sfarsit de saptamana, daca da unda verde eliberarii prizonierilor palestinieni, pas important pentru a da semnalul ca procesul de pace nu s-a blocat. Daca Netanyahu decide sa nu elibereze palestinienii, negocierile se prabusesc, se poate declansa un nou val de violente si perspectivele unei intelegeri istorice ar fi distruse pentru o buna perioada de timp.

Obama este mai interesat de Orientul Mijlociu decat de Putin si din cauza Siriei. Razboiul civil de aici destabilizeaza regiunea, starneste violentele interconfesionale in tarile din jur si ameninta stabilitatea Iordaniei. Mai mult insa, Siria a devenit o tabara de antrenament pentru jihadistii care viseaza la atacuri impotriva occidentalilor. Poate ca intre SUA si Rusia nu va izbucni maine un razboi. Dar ar putea avea loc in SUA un atac terorist care isi are originea in Orientul Mijlociu - nu numai in Siria, dar si in Yemen, spre exemplu, unde exista o prezenta puternica a retelei Al Qaida, sau in Irak.

In fine, e vorba si de petrol. Este adevarat ca America devine tot mai independenta energetic, dupa boom-ul exploatarii gazelor de sist. Mai importa doar un sfert din necesarul de titei din Golful persic. Insa pietele de energie sunt globale si orice probleme intampina rezervele de petrol sau siguranta livrarii lor, se reflecta in preturile din intreaga lume. Economia globala depinde masiv de titeiul din Orientul Mijlociu si stabilitatea preturilor.

Asadar, conchide publicatia citata, este dificil ca Putin sa concureze, in ochii lui Obama, cu Orientul Mijlociu si implicatiile sale pentru proliferarea nucleara, terorism, securitatea israeliana si economia globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Obama Putin Orientul Mijlociu, #Obama politica externa Putin , #presedinte SUA