Ce viziune are Obama pentru Rusia

Autor: Ana Ilie
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 19:56
8254 citiri
Ce viziune are Obama pentru Rusia

Presedintele american Barack Obama este deseori invinuit ca nu este dispus sa se angajeze intr-o inclestare pe plan extern, in special in cazul Rusiei, care creeaza tulburari in estul Ucrainei. Obama are insa o viziune pentru Rusia, pe termen lung, care demonstreaza ca retinerea nu inseamna izolationism.

Liderul de la Casa Alba are o strategie pe termen lung fata de Rusia, care tradeaza viziunea lui Obama pentru aceasta tara si pentru SUA, scrie Joseph S. Nye, fost asistent al Secretarului Apararii si presedinte al Consiliului National de Informatii, profesor la Harvard, pentru Project Syndicate.

Obama a declarat recent ca cele mai scumpe greseli ale Americii in al Doilea Razboi Mondial nu au avut loc din cauza retinerii, ci dimpotriva, din cauza "dorintei de a se grabi in aventuri militare fara a gandi consecintele".

Multi il acuza insa, in pofida acestei pozitii corecte, de inactiune in cazul Rusiei si Siriei. Aceasta frustrare poate fi pusa pe seama asteptarilor mari pe care Obama le-a generat prin primele sale discursuri, cand promitea o schimbare a sistemului. Obama a promis sa "intoarca istoria in directia justitiei".

Se spune deseori ca politicienii democrati isi fac campanie in poezie si guverneaza in proza, continua Nye. Nu sunt motive sa credem insa ca Obama nu a fost cinstit cand si-a expus obiectivele. Viziunea sa pur si simplu nu s-a putut pune cu lumea dificila si recalcitranta, asa ca a trebuit sa o ajusteze - cel care a promis schimbarea totala a devenit un lider al "tranzactiilor", pragmatic, si, in pofida criticilor, foarte corect in abordarea sa.

Spre deosebire de predecesorul sau, George W. Bush, Obama s-a bazat mai mult pe diplomatie decat pe forta. Criticii l-au acuzat ca nu promoveaza valorile americane si s-a retras in izolationism. Dar retinerea nu este izolationism, sustine Nye.

De fapt, raspunsul lui Obama fata de agresiunea din Ucraina reflecta viziunea sa pe termen lung. Desi Putin a castigat Crimeea, a pierdut accesul la unele resurse de care are nevoie pentru a-si atinge scopul de a restaura fosta glorie a Rusiei, si a si dat puteri noi NATO.

Politica externa eficienta necesita intelegerea sistemelor internationale si trans-nationale, dar si complexitatile politicii interne in mai multe tari. Intr-un context atat de complex si incert ca in Ucraina, prudenta este esentiala si actiunile curajoase bazate pe o viziune grandioasa pot fi extrem de periculoase, scrie Nye.

Este logic ca liderii SUA sa impulsioneze evenimentele, pentru a avansa pe termen lung valorile democratice. Insa a incerca o revolutie directa, ale carei consecinte nu sunt pe deplin intelese, ar fi o greseala, cu consecinte potential negative pentru toate partile implicate.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Obama Rusia agresiune Ucraina, #Obama Putin Ucraina , #presedinte SUA