Cum a intors Obama lumea cu susul in jos, dupa dezastrul lasat in urma de Bush

Marti, 29 Iulie 2014, ora 12:35
19865 citiri
Cum a intors Obama lumea cu susul in jos, dupa dezastrul lasat in urma de Bush
Foto: michaelmucci.com

Fostul lider american George W. Bush este cel mai daunator presedinte al Statelor Unite din ultimii 100 de ani, sustine un analist australian, care considera ca acesta a creat conditiile pentru un conducator periculos de incapabil, Barack Obama.

Lunea trecuta, cand intreaga lume era distrasa de violentele din Ucraina, un lucru notabil s-a intamplat in zona diplomatiei mondiale. Luni a fost ultimul termen pana la care Iranul a trebuit sa arate ce masuri a luat pentru a demonstra ca a renuntat la eforturile sale de a obtine arme nucleare, scrie Paul Sheehan intr-un editorial publicat de Canberra Times.

Iranul da pentru prima data explicatii despre dimensiunea militara a programului nuclear

Aceste negocieri dureaza de opt ani, din iunie 2006, ceea ce spune multe despre adevaratele intentii ale Iranului, sustine analistul, care arata ca termenul limita de luni a fost amanat pana pe 25 noiembrie, adica inca cinci luni pentru Iran sa lucreze in continuare la dobandirea de capacitati nucleare, un obiectiv de la care nu a deviat niciodata.

Ideea ca armele nucleare sa fie disponibile in aceasta regiune framantata de un conflict religios si de varsare de sange este inspaimantatoare, spune Sheehan, care acuza ca inertia Statelor Unite in fata acestei amenintari si cresterea influentei iraniene in regiune reprezinta una dintre marile probleme cu consecinte internationale ale lui Obama, multe dintre ele avand radacini in aventurile militare ale lui Bush in Irak si Afganistan, aventuri ce nu si-au indeplinit scopurile initiale.

Editorialistul a intocmit o lista cu problemele nerezolvate ale lui Barack Obama, pe care o redam in cele ce urmeaza:

1. Irak. Tara s-a transformat intr-un adevarat haos de cand Obama a dispus retragerea fortelor americane. Parti ale Irakului sunt acum ocupate de jihadisti medievali. In plus, retragerea americanilor s-a infaptuit cu sprijinul premierului irakian Nouri al-Maliki, un lider dezastruos.

Razboi in Irak: Armata se retrage din Tikrit, invinsa. Militantii se lupta intre ei

2. Siria. Pe 20 august 2012, Obama spunea: "Am fost foarte clari cu regimul lui Assad (presedintele sirian - n.red)... ca linia rosie pentru noi este cand incepem sa vedem arme chimice. Am comunicat in termeni certi cu fiecare jucator din regiune ca armele chimice inseamna o linie rosie pentru noi si ca vor fi consecinte enorme". Nu a fost nicio consecinta, iar jumatate din tara a cazut sub controlul jihadistilor.

SUA acuza Siria: Nu renunta la armele chimice!

3. Iran. In septembrie anul trecut, Obama l-a sunat pe presedintele iranian Hassan Rouhani. A fost primul contact de acest fel intre cele doua natiuni de cand islamistii au pus mana pe putere in anul 1979 si au invadat Ambasada Americii. De atunci, Iranul si-a folosit delegatii in Irak, Liban si Siria pentru a starni razboi impotriva intereselor Statelor Unite.

Moment istoric in negocierile privind programul nuclear Iranian, dar pericolul nu trece

4. Afganistan. Dupa ce Obama a anuntat ca trupele americane se vor retage pana la sfarsitul acestui an, talibanii nici macar nu au mai asteptat. Deja fac eforturi pentru a recastiga controlul asupra tarii, care a devenit un stat esuat.

Talibanii anunta ca incep "ofensiva de primavara" in Afganistan

5. Libia. Si mai mult haos. S-a ajuns aici tot dupa ce Obama a sustinut inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la putere fara sa existe o autoritate centrala care sa il inlocuiasca. Libia s-a scufundat in anarhie. Un alt stat esuat.

Razboiul revine in Libia - confruntari sangeroase soldate cu zeci de victime

6. Instabilitatea locurilor de munca. Oricine isi petrece o anumita perioada in Statele Unite observa ca tara are o problema cronica in ceea ce priveste stabilitatea locurilor de munca. Politicile stabilite de Obama dupa criza financiara din anul 2008, inclusiv celebrul program de sanatate Obamacare, au contribuit la aceasta instabilitate.

Previziuni sumbre pentru economia SUA

7. Deficitul. De cand Obama a venit la Casa Alba, datoria federala a Statelor Unite a explodat cu 76%, ajungand la 18,7 mii de miliarde de dolari, in sase ani. Suma este chiar mai mare decat datoria adunata sub conducerea lui George W. Bush, in cei opt ani ai sai la Casa Alba datoria federala crescand cu 75%.

Bush a fost mai iresponsabil decat Obama, provocand gauri in buget cu reduceri de taxe si doua razboaie, in timp ce Barack Obama a mostenit criza economica din 2008. Intr-un context mai larg, vedem ca dupa cei sase ani de presedintie ai lui Barack Obama, in urma lui Bush, Statele Unite nu mai sunt capabile sa joace rolul de politist al lumii, la bine si la rau. Nu putem decat sa speram ca fundamentalistii islamici nu obtin armament nuclear ca rezultat al prudentei manifestate de Obama.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Barack Obama presedinte dezastru, #Barack Obama probleme, #Barack Obama Iran, #Barack Obama Irak , #presedinte SUA
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
America este condusă de președinții aleși? Dacă nu, atunci de care