Fostul sef al fortelor NATO a complotat ca sa il implice pe Obama in razboiul din Ucraina - documente

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 21:35
6873 citiri
Fostul sef al fortelor NATO a complotat ca sa il implice pe Obama in razboiul din Ucraina - documente

Generalul Philip Breedlove, pana de curand comandantul suprem al fortelor NATO in Europa, a planuit in secret sa invinga reticenta presedintelui Obama de a escalada tensiunile militare cu Rusia privind razboiul din Ucraina in 2014, potrivit unor informatii obtinute dupa spargerea contului sau de Gmail.

Informatiile din e-mailurile gasite au fost publicate pe site-ul DC Leaks si citate de The Intercept.

Obama a rezistat presiunii politice din partea membrilor Congresului si armatei de a oferi ajutor militar letal Guvernului ucrainean, temandu-se ca acest lucru ar genera o mai mare varsare de sange si ar justifica incursiunile mai mari in tara ale presedintelui Vladimir Putin.

In timpul sesiunilor de informare ale Congresului, Breedlove a contrazis Administratia Obama privind situatia din Ucraina, ceea ce a condus la speculatii cu privire la un conflict dintre general si Obama.

Dintr-un schimb de mesaje care a avut loc in anul 2014, se deduce ca Breedlove a solicitat intalniri cu fostul secretar de Stat Colin Powell, pentru a-i cere acestuia din urma sfaturi despre cum sa puna presiune pe Adminstratia Obama astfel incat aceasta sa adopte o postura mai agresiva impotriva Rusiei.

"S-ar putea sa ma insel...insa eu nu vad actuala Administratie de la Casa Alba << angajata >> in mod real sa colaboreze cu Europa/NATO. Sincer, cred ca noi reprezentam o << sursa de preocupare >>... adica o amenintare ca am putea atrage natiunea (n.red. SUA) intr-un conflict... in loc de a reprezenta o oportunitate, in calitatea de aliati destul de puternici si constanti", i-a scris Breedlove intr-un e-mail lui Powell, care a raspuns ca ii accepta invitatia de a se intalni pentru a discuta aceasta chestiune.

"Doresc sfatul dumneavoastra in doua aspecte - cum sa prezint aceasta oportunitate intr-o perioada in care toate privirile sunt indreptate permanent asupra retelei teroriste Stat Islamic si doi, cum sa colaborez personal cu actualul presedinte al Statelor Unite", a continuat acesta.

Breedlove a incercat sa influenteze Administratia Obama prin mai multe canale, trimitand e-mailuri cadrelor universitare si unor oficiali militari retrasi din functie, inclusiv fostului comandant suprem al NATO Wesley Clark, pentru a cere ajutorul in construirea pledoariei privind suplimentarea asistentei militare pentru fortele ucrainiene care se confruntau cu separatistii prorusi.

"Cred ca actualul presedinte al Statelor Unite ne vede ca pe o amenintare care trebuie minimizata...adica, nu ma implicati intr-un razboi????", a scris Breedlove intr-un e-mail catre Harlan Ullman, un important membru al Consiliului Atlantic, descriindu-si incercarea de a-l determina pe Powell sa il ajute sa il influenteze pe Obama.

"Avand in vedere instructiunile lui Obama date dumeavoastra de a nu incepe un razboi, ar putea fi dificil sa facem aceasta idee acceptata", a raspuns Ullman cateva luni mai tarziu, intr-o alta serie de e-mailuri despre eforturile lui Breedlove de a "influenta, a ademeni, a convinge sau a constrange Statele Unite sa reactioneze" fata de Rusia.

Breedlove nu a raspuns solicitarii de a comenta aceste aspecte. El a demisionat din functia de comandant suprem al fortelor NATO in Europa in luna mai si s-a retras din functie vineri, 1 iulie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Philip Breedlove email Obama Ucraina, #sef forte NATO Obama Ucraina , #presedinte SUA