Libia: Obama i-a sunat pe liderii europeni dupa deciza ONU

Vineri, 18 Martie 2011, ora 10:01
2491 citiri
Libia: Obama i-a sunat pe liderii europeni dupa deciza ONU
Foto: Bloombiz

Presedintele american Barack Obama i-a sunat pe premierul britanic David Cameron si pe presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat joi noapte instituirea unei zone de interdictie aeriana in Libia.

Cei trei lideri au cazut de acord ca "Libia trebuie sa se supuna imediat tuturor termenilor rezolutiei, iar violenta impotriva populatiei civile a Libiei trebuie sa inceteze", a anuntat Casa Alba.

Deocamdata nu este foarte clar cum se va desfasura operatiunea militara internationala, insa sunt posibile atacuri impotriva unor obiective militare libiene. Zona de interdictie aeriana interzice fortelor aeriene ale Libiei sa ajunga in anumite regiuni ale tarii.

Statele Unite si partenerii NATO au planuri pentru a actiona in cateva ore, potrivit unui oficial al administratiei americane.

Insa presedintele Barack Obama va insista asupra unui rol arab major in impunerea unei zone de interdictie aeriana, a declarat oficialul citat de CNN sub acoperirea anonimatului. Ambasadorul Ligii Arabe la ONU, Yahya Mahmassani, a anuntat ca doua tari arabe vor lua la operatiunea de instituire a zonei de interdictie aeriana, dar nu a putut preciza care vor fi acele doua tari.

Planurile militare includ atacuri aeriene si atacuri cu rachete de croaziera care sa neutralizeze apararea aeriana libiana si sa impiedice unitatile militare ale lui Gaddafi sa inainteze catre fiefurile opozitiei din est, a mai declarat oficialul american.

Totusi, armata americana este de parere ca zona de interdictie aeriana este insuficienta pentru a-l opri pe Gaddafi.

Rezolutia votata joi la ONU critica folosirea mercenarilor de catre autoritatile libiene, isi exprima ingrijorarea in legatura cu siguranta cetatenilor straini si cere o incetare imediata a focului.

Viceministrul libian de externe, Khaled Kaim, a declarat intr-o conferinta de presa la Tripoli, sustinuta imediat dupa votul de la ONU, ca tara sa saluta decizia Consiliului de Securitate, iar guvernul Gaddafi sustine o incetare a focului, dar mai "lucreaza la cateva detalii".

Libia va asigura securitatea civililor si integritatea sa teritoriala, a spus Kaim.

Acesta a solicitat comunitatii internationale sa trimita o misiune de evaluare in Libia, dar i-a cerut sa nu acorde sprijin material rebelilor.

Saadi Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian, a declarat joi seara pentru CNN ca soldatii tatalui sau isi vor schimba tactica si se vor pozitiona sambata sau duminica in jurul Bengahzi, pentru "a ajuta oamenii care parasesc orasul".

Tanarul Gaddafi a promis ca nu va avea loc un asalt la scara larga asupra orasului. In schimb, politia si unitatile antiterorism vor fi trimise in fieful rebelilor pentru a dezarma opozitia. Grurpurile umanitare - pe care nu le-a specificat - pot ajuta la exodul civililor din Benghazi, a mai spus Saadi Gaddafi.

Intr-o alocutiune transmisa joi la radioul si televiziunea libiene, Muammar Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, ii numise "tradatori" pe locuitorii din Benghazi pentru ca cer ajutorul strainilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Obama ONU Libia, #Barack Obama SUA, #ONU Libia , #presedinte SUA