O solutie veche de decenii, pentru disputa pe Ucraina dintre Occident si Rusia

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Mai 2014, ora 22:20
14570 citiri
O solutie veche de decenii, pentru disputa pe Ucraina dintre Occident si Rusia

Vestul trebuie sa inceteze sa-i mai dea lectii presedintelui rus Vladimir Putin, daca doreste sa rezolve probleme impreuna cu acesta. Diplomatul George Kennan, explica, intr-un text din 1946, care este cheia intelegerii comportamentului Rusiei, valabila si in zilele noastre.

E ca si cum Kennan ar fi scris despre Putin in urma cu atatea decenii, noteaza Reuters.

Criza din Ucraina: Rusia ameninta cu un raspuns "dureros" fata de noile sanctiuni impuse de SUA

Diplomatul arata atunci ca nu este de ajutor sa te enervezi pe Rusia, intrucat comportamentul liderilor de la Moscova se bazeaza pe un nationalism feroce, complicat de nesiguranta cu privire la pozitia tarii in lume si lipsa respectului pe care il merita.

Si Putin se comporta similar in zilele noastre. Acesta insista ca SUA "trateaza Rusia precum musafirul neinvitat la o petrecere", intervine fara sfiala in chestiunile interne ale tarii, lucru pe care nu il va tolera, indiferent de costuri. Occidentul, confruntat cu aceasta ostilitate, nu pare a sti cum sa tarteze cu liderul de la Kremlin.

Separatistii pro rusi au atacat si ocupat cladirea administratiei centrale din Lugansk

SUA sunt enervate ca Putin minte pentru a-si atinge scopurile. Cel mai recent exemplu este cel in care Putin sustine ca anexarea Crimeii de catre Rusia poate fi justificata de faptul ca Ucraina a lansat o operatiune militara impotriva militantilor pro-rusi din regiunile de est. Altfel, spune Putin, cetatenii din Crimeea "ar fi fost martorii acelorasi evenimente din estul Ucrainei si poate mai rau... Daca Rusia nu oferea sprijin real..., ar fi fost imposibil sa organizezi un proces civilizat de exercitare a vointei poporului acolo".

Ca si cum militiile mascate pro-ruse, inarmate, care ocupa cladirile guvernamentale, reprezinta un proces civilizat, scrie publicatia citata. Daca se intelege ca Rusia este un stat propagandistic nu este suficient pentru a rezolva criza. SUA par sa creada in continuare ca a-l face de rusine pe Putin il va determina cumva sa se razgandeasca.

Recent, vorbind din Japonia, Obama l-a acuzat pe Putin ca nu respecta "spiritul la litera" al acordului de de-escaladare a crizei, agreat la Geneva. Vicepresedintele Joe Biden a fost si mai dur, spunand ca Rusia trebuie sa "inceteze sa vorbeasca si sa inceapa sa actioneze".

In ochii lui Putin insa, Occidentul este cel care nu-si respecta angajamentul luat la Geneva. Cu cat Biden promite mai mult ajutor financiar Ucrainei pentru a sustine alegerile din 25 mai, cu atat confirma convingerile lui Putin ca SUA se amesteca in criza.

Si daca Washingtonul poate sa anunte ca va influenta votul, atunci de ce nu pot sa o faca si presupusii militanti rusi in est, in Donetk, Lugansk si Harkov? Daca Kievul nu poate scapa de proprii radicali, miscarea de extrema dreapta Sectorul de Dreapta, atunci de ce trebuie Kremlinul sa isi stapaneasca proprii radicali?

Putin crede ca daca SUA isi avanseaza propria agenda, atunci si Rusia trebuie sa isi urmareasca interesele in acelasi fel.

Acest mod de a gandi al lui Putin este insa respins de Washington, intrucat ar duce la o intoarcere la retorica din timpul Razboiului Rece, cand doua super-puteri, SUA si Rusia, se confruntau.

Kennan insista mereu ca cea mai mare putere a Americii rezida in "exercitarea puterii exemplului". Acesta vorbea des despre capacitatea Washingtonului de a proiecta o imagine pozitiva pentru restul lumii.

Problema este ca multe natiuni nu mai considera viziunea SUA drept pozitiva, iar rusii nu vor sa primeasca lectii de la americani.

In spiritul invatamintelor lui Kennan, insa, Obama ar putea sa viziteze Moscova, pentru o discutie barbateasca fata in fata, scrie sursa citata. De dragul tuturor natiunilor care privesc cu teama ce se intampla in Ucraina, este o politica ce merita incercata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Obama Putin solutie Ucraina, #Obama Putin invazie Ucraina , #presedinte SUA
Comentarii