Obama da de inteles ca Israelul poate ataca Iranul de unul singur

Joi, 21 Martie 2013, ora 13:58
2937 citiri
Obama da de inteles ca Israelul poate ataca Iranul de unul singur
Foto: Jerusalem Post

Intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Israelului, Benyamin Netanyahu, presedintele SUA Barack Obama a lasat sa se inteleaga ca o decizie a Israelului de a ataca Iranul poate fi luata si unilateral.

Pentru inceput, Netanyahu i-a multumit lui Obama pentru ca, in timpul discutiilor, seful de la Casa Alba l-a incredintat ca "Israelul are dreptul sa se apere singur de orice fel de amenintare".

De mai multe ori, de altfel, in timpul conferintei de presa, premierul Israelului a subliniat ca tara sa nu are nevoie de permisiunea SUA pentru a actiona, in orice domeniu.

Apoi, potrivit Jerusalem Post, Obama a intarit si el: "Fiecare tara are dreptul sa ia propriile decizii atunci cand vine vorba despre orice actiune militara".

Practic, cei doi lideri n-au spus nimic nou. In timp ce Netanyahu a subliniat, inca o data, ca programul nuclear al Iranului este o amenintare directa la adresa Israelului, Obama a reiterat ca "toate optiunile sunt pe masa", adica orice este posibil, de la demersurile diplomatice la presiunile internationale care pot duce la un atac militar impotriva Teheranului.

"Politica noastra este sa impiedicam Iranul sa se doteze cu arme nucleare. Preferam o solutie diplomatica. Statele Unite vor continua sa se consulte cu Israelul in legatura cu urmatoarele actiuni. Repet, toate optiunile sunt pe masa. Vom face tot ce este necesar pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare.

Securitatea Israelului nu este negociabila. Angajamentul Americii in favoarea Israelului este mai puternic ca niciodata, alianta dintre noi nu a fost niciodata mai puternica", a mai spus Obama.

Rachete lansate din Gaza catre Israel in timpul vizitei lui Obama

In viziunea lui Obama, singura solutie in aceasta privinta ar fi ca Iranul sa decida singur stoparea programului sau nuclear. "Dar nu cred ca vor face acest pas", a mai spus presedintele american.

"Niciodata cooperarea dintre SUA si Israel n-a fost mai stransa", a mai spus Obama, in timpul conferintei comune de presa. In plus, liderul american l-a asigurat pe Netanyahu ca, in pofida reducerilor bugetare de la Washington, fondurile americane acordate sistemului antiracheta israelian "Iron Dome" nu vor fi reduse.

In privinta negocierilor de pace israeliano-palestiniene, Benjamin Netanyahu a afirmat ca va continua sa sustina solutia a "doua state" in relatia cu palestinienii. "Israelul este favorabil solutiei a doua state pentru doua popoare", a dat asigurari Netanyahu.

In timpul conferintei de presa, cei doi lideri au facut si glume, unul pe seama celuilalt. Primul a inceput Obama, care a spus: "Nu pot sa nu observ ca fiii dlui Netanyahu arata foarte bine, in mod clar au mostenit acest lucru de la mama lor". La randul sau, premierul israelian a replicat: "Pot spune acelasi lucru despre fiicele dvs".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Obama atac Israel Iran, #Obama vizita Israel, #Obama conferinta Netanyahu , #presedinte SUA
Comentarii