Obama, discurs istoric la Hiroshima: Vrea o lume fara bombe atomice, dar nu crede ca va apuca sa o vada (Video)

Vineri, 27 Mai 2016, ora 15:43
2849 citiri
Obama, discurs istoric la Hiroshima: Vrea o lume fara bombe atomice, dar nu crede ca va apuca sa o vada (Video)
Foto: captura YouTube/Associated Press

Presedintele american Barack Obama a declarat, in timpul vizitei istorice de vineri la Hiroshima, ca memoria diminetii de 6 august 1945 nu trebuie sa paleasca si si-a exprimat speranta intr-un viitor "in care Hiroshima si Nagasaki nu sunt cunoscute drept inceputul razboiului nuclear, ci ca inceputul propriei noastre treziri morale".

Asa cum Casa Alba a anuntat dinainte, Obama nu a prezentat scuze pentru atac, dar a pledat pentru iertare, oferind ca exemplu supravietuitorii de la Hiroshima care si-au iertat atacatorii.

A murit ultimul supravietuitor al bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki

"In urma cu 71 de ani, intr-o dimineata fara nori, moartea a cazut din cer si lumea s-a schimbat. O lumina si un zid de foc au distrus un oras si au demonstrat ca omenirea are capacitatea de a se distruge", si-a inceput Obama discursul.

Apoi, el a adus un omagiu tuturor celor care au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, "60 de milioane de oameni - barbati, femei, copii, la fel ca noi - impuscati, batuti, in marsuri, bombardati, inchisi, infometati, gazati", o aluzie la actele de cruzime comise in timpul conflictului de toate partile implicate, inclusiv de Japonia.

El a admis, insa, ca Hiroshima a devenit un simbol: "Imaginea norului ciuperca ridicat spre acest cer ne aminteste cel mai puternic contradictia de baza a omenirii: scanteia care ne marcheaza ca specie, gandurile, imaginatia, limbajul, capacitatea de a face unelte, abilitatea care ne permite sa ne diferentiem de natura si sa o modelam dupa vointa noastra, acelasi lucru ne ofera si capacitatea pentru distrugere fara egal".

"Progresul tehnologic fara un progres echivalent in institutiile pentru protectia omului ne poate condamna. Revolutia stiintifica ce a dus la divizarea atomului necesita si o revolutie morala", a subliniat Obama.

El a pledat pentru o lume fara arme nucleare, dar a admis ca este putin probabil ca acest lucru sa fie posibil in timpul vietii sale.

"Memoria diminetii de 6 august 1945 nu trebuie sa paleasca. Aceasta amintire ne permite sa luptam impotriva complezentei, ne alimenteaza imaginatia morala, ne permite sa ne schimbam. Si din acea zi am facut alegeri care ne ofera speranta. SUA si Japonia au construit nu numai o alianta, ci o prietenie (...). Natiunile Europei au construit o Uniune care a inlocuit campurile de lupta cu relatii de comert si democratie", a mai spus el.

In final, Obama si-a exprimat speranta pentru "un viitor in care Hiroshima si Nagasaki nu sunt cunoscute drept inceputul razboiului nuclear, ci ca inceputul propriei noastre treziri morale".

Liderul de la Casa Alba a fost primit la Hiroshima de presedintele Shinzo Abe, alaturi de care a intrat pentru cateva momente in muzeul dedicat victimelor bombei atomice, unde a semnat in cartea de condoleante. Dupa aceea, a depus o jerba de flori la memorialul de la Hiroshima si s-a recules pentru cateva momente.

Militarii americani au lansat primul atac nuclear din lume atunci cand au bombardat Hiroshima, pe 6 august 1945. Circa 140.000 de oameni si-au pierdut atunci viata.

Orasul Nagasaki, aflat la sud, a fost lovit de a doua bomba, trei zile mai tarziu. Circa 74.000 de oameni au fost ucisi intr-unul dintre ultimele acte ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Viteza, circumstantele si repercusiunile deciziei presedintelui american din perioada respectiva, Harry Truman, raman un subiect de polemica. In Japonia, multi cred ca bombardarea in masa a civililor nu a fost necesara si reprezinta chiar o crima. Pe de alta parte, multi americani cred ca a permis evitarea unei invazii terestre a Japoniei, care ar fi fost si mai sangeroasa, si a grabit sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Obama vizita Hiroshima , #presedinte SUA