Obama lauda Moscova si nu este de acord cu noi sanctiuni pentru Iran

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Februarie 2015, ora 08:52
5918 citiri
Obama lauda Moscova si nu este de acord cu noi sanctiuni pentru Iran
Foto: Casa Alba

Presedintele american, Barack Obama, a sustinut ca nu exista niciun motiv pentru extinderea negocierilor nucleare cu Iranul, intrucat nu mai exista chestiuni tehnice care trebuie rezolvate, asa ca totul depinde acum de vointa politica a Teheranului.

Liderul de la Casa Alba a solicitat Congresului sa amane impunerea de noi sanctiuni, pentru a da o sansa negocierilor.

Obama a facut referire si la contributia Rusiei la negocieri, laudand pozitia Moscovei si eforturile facute in directia scopului comun al celor sase puteri aflate la masa negocierilor cu Iranul.

"Nu vad cum ar putea fi folositoare o extindere a negocierilor, daca (iranienii - n.red.) nu au fost de acord cu formularea de baza si principiul potrivit caruia lumea trebuie sa aiba incredere ca ei nu au un program de dezvoltare a armelor nucleare", a spus liderul de la Casa Alba, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, scrie The Guardian.

Obama a aratat ca nu exista probleme tehnice nerezolvate, ci nu se stie acum "daca Iranul are vointa politica si dorinta de a ajunge la o intelegere".

Doua termene limita pentru obtinerea unei intelegeri permanente cu privire la programul nuclear iranian au trecut deja si exista scepticism cu privire la intentiile Teheranului.

Potrivit unui acord preliminar, Iranul si-a diluat stocul existent de material fisionabil, de la uraniu imbogatit 20% la uraniu imbogatit 5%, in schimbul relaxarii sanctiunilor internationale.

Negociatorii trebuie sa ajunga acum la un consens politic pana la 31 martie si apoi la o intelegere finala care sa expuna acordul in termeni tehnici pana la 30 iunie.

Declaratiile lui Obama vin si in contextul in care Congresul american face presiuni pentru a impune noi sanctiuni Iranului, inainte de termenul limita, actiune careia Casa Alba i se opune. Obama considera ca trebuie sa i se acorde timp pentru a putea ajunge la un acord cu Iranul.

Obama a subliniat, luni, ca el si alti aliati, inclusiv Merkel si premierul britanic David Cameron, sunt de acord ca "nu are sens sa afectam negocierile cu o luna sau doua inainte de a fi incheiate".

"Si cum am spus si Congresului, voi fi primul care va lucra cu ei pentru a aplica masuri mai dure impotriva Iranului. Dar care este graba?", a intrebat acesta.

In caz ca negocierile esueaza, a mai spus Obama, "optiunile sunt putine si nu sunt atragatoare".

In aceeasi zi in care Obama a facut aceste declaratii, presedintele rus Vladimir Putin afirma, intr-un interviu acordat unui cotidian egiptean, ca Iranul are dreptul de a avea o activitate nucleara pasnica, ce include si imbogatirea uraniului.

Putin apara dreptul Iranului de a avea activitate nucleara

Putin a tinut sa sublinieze cat de implicata este Rusia in negocierile internationale privind programul nuclear iranian: "Pot sa spun fara nicio exagerare ca Rusia are o contributie semnificativa la rezolvarea situatiei din jurul programului nuclear iranian".

Acesta a mai aratat ca negocierile se desfasoara in continuare si "s-au obtinut progrese substantiale. Cu toate acestea, nu am reusit inca sa producem o solutie finala comprehensiva nici cu privire la programul nuclear iranian nici cu privire la perspectiva ridicarii sanctiunilor".

UPDATE Presedintele iranian, Hassan Rouhani, a afirmat marti, intr-un aparent raspuns la intrebarile lansate de Obama, ca puterile lumii "trebuie sa profite de oportunitatea" unui acord nuclear crucial. In acelasi timp, a spus Rouhani, Teheranul a facut "pasii necesari" pentru acest acord.

Administratia Obama, pregatita sa permita Iranului sa opereze mii de centrifuge de imbogatire a uraniului?

Cei aflati la masa negocierilor cauta sa ajunga la o intelegere in urma careia pot fi ridicate sanctiunile internationale impuse economiei iraniene, in schimbul impunerii unor limite verificabile asupra programului nuclear iranian, pentru a impiedica aceasta tara sa obtina o bomba nucleara.

Iranul neaga ca ar incerca sa obtina o bomba nucleara si sustine ca are nevoie de toate centrifugele pentru scopuri civile, cum ar fi generarea de electricitate. In prezent, Iranul are in functiune 9.400 de centrifuge si alte 10.000 care stagneaza.

Cele sase puteri prezente la masa negocierilor - SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania - doresc reducerea numarului de centrifuge, in asa fel incat Iranului sa-i trebuiasca un an pentru a produce o arma nucleara, daca se decide sa o obtina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Obama negocieri nucleare Iran, #Obama sanctiuni negocieri Iran , #presedinte SUA
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5