Obama: Romania nu va fi niciodata singura. SUA vor fi mereu alaturi de aliatii NATO (Video)

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 14:34
5066 citiri
Obama: Romania nu va fi niciodata singura. SUA vor fi mereu alaturi de aliatii NATO (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele american Barack Obama a vorbit, intr-un discurs vibrant sustinut miercuri la Varsovia, despre faptul ca Statele Unite vor fi intotdeauna alaturi de aliatii NATO, mentionand si ca "Romania nu va fi niciodata singura".

"Ca aliati, avem o datorie solemna, un tratat cu caracter obligatoriu, sa aparam integritatea voastra teritoriala. Si o vom face. Polonia nu va fi niciodata singura. Estonia nu va fi niciodata singura. Letonia nu va fi niciodata singura. Lituania nu va fi niciodata singura. Romania nu va fi niciodata singura. Republica Moldova nu va fi niciodata singura", a spus Obama in discursul transmis in direct pe site-ul oficial al Case Albe.

Liderul american a asigurat ca acestea "nu sunt numai cuvinte", ci reprezinta "angajamente de neclintit sutinute de cea mai puternica alianta din lume si de fortele armate ale Statelor Unite ale Americii - cea mai puternica armata din istorie".

Barack Obama si-a continuat discursul vorbind despre situatia din Ucraina, precizand ca fostul stat sovietic poate privi inspre Polonia, un exemplu de lupta pentru unitate. Presedintele SUA a spus ca "natiunile trebuie sa isi construiasca singure viitorul, inclusiv Ucraina".

"Suntem alaturi de Ucraina, care trebuie sa poata sa isi aleaga singura viitorul (...). O Ucraina libera are nevoie de legaturi comerciale atat cu Uniunea Europeana si Rusia, cat si cu Statele Unite, pentru ca poporul ucrainean vrea sa ajunga la aceleasi rezultate pe care le sarbatorim astazi (miercuri - n.red.). Si merita", a subliniat Obama, aflat in Polonia zilele acestea pentru a participa la ceremoniile de aniversare a 25 de ani de la caderea comunismului.

Zilele imperialismului s-au terminat

Presedintele SUA a spus ferm ca "zilele imperialismului s-au terminat" si ca "nu mai traim intr-o epoca in care cel puternic poate face ce vrea cu cel slab". El a avertizat ca Statele Unite nu vor recunoaste ocuparea Crimeii de catre Rusia si ar putea impune noi sanctiuni.

"Stim ca spiritul din Varsovia, Budapesta, Praga si Berlin se intinde oriunde exista o dorinta pentru libertate in inimile oamenilor, fie ca e vorba despre Caracas sau Phenian. Luptele acestor cetateni sunt luptele noastre, putin vad aceste lucruri mai bine decat polonezii", a afirmat Barack Obama.

Presedintele american a continuat spunand ca "ucrainenii sunt mostenitorii solidaritatii" si ca polonezii au fost cei care ne-au amintit ca orice om simplu poate tine fraiele istoriei.

"Dumnezeu sa binecuvanteze Statele Unite si alianta noastra de nezdruncinat", a incheiat liderul SUA.

Obama se intalneste miercuri cu Porosenko

Discutii cu Porosenko si Basescu

Barack Obama s-a adresat ascultatorilor din intreaga lume dupa ce s-a intalnit, miercuri, cu liderul ucrainean Petro Porosenko. Discutiile dintre cei doi s-au concentrat, in special, pe sprijinul economic acordat de SUA fostului stat sovietic, lovit de o violenta criza separatista in ultima perioada.

Barack Obama s-a intalnit, marti, la Varsovia, si cu presedintele Traian Basescu. "Ce faci, prietene? Ma bucur sa va revad. Sunteti bine?", i-a spus Obama omologului sau roman.

Barack Obama, catre Traian Basescu: Ce faci, prietene? (Video)

Traian Basescu i-a multumit pentru vizita pe care e efectuat-o vicepresedintele american, Joe Biden, in tara noastra. "Cu placere", a venit raspunsul din partea liderului de la Casa Alba.

Dupa discutiile cordiale de marti, Barack Obama a discutat cu liderii statelor est-europene despre masurile care ar trebui luate rapid, in contextul crizei ruso-ucrainene.

Liderul american a spus ca Vladimir Putin trebuie sa ia o decizie in privinta Ucrainei, sa retraga trupele de la granita si sa convinga separatistii pro-rusi sa inceteze violentele si sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc saptamana trecuta.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Barack Obama Varsovia, #Barack Obama Ucraina, #Barack Obama Romania , #presedinte SUA