Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Obama saluta reluarea relatiilor cu Havana: Nu ne ajuta sa impingem Cuba catre colaps

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 20:27
4640 citiri
Obama saluta reluarea relatiilor cu Havana: Nu ne ajuta sa impingem Cuba catre colaps
Foto: PBS

Presedintele american Barack Obama a vorbit, miercuri, despre reluarea relatiilor diplomatice cu Cuba, dupa mai mult de jumatate de secol.

"Nu cred ca putem sa continuam sa facem acelasi lucru de mai mult de cinci decenii si sa ne asteptam la un rezultat diferit. Nu serveste intereselor americane sa incercam sa impingem Cuba catre colaps", a spus Obama, citat de Wall Street Journal.

Argumentul sau pentru reluarea relatiilor cu Havana a fost acela ca exista relatii si cu China si Vietnam, de mai multi ani.

De asemenea, si secretarul american de stat, John Kerry, a comparat schimbarea politicii fata de Cuba cu abordarea SUA fata de Vietnam: "Nu a fost usor. Nici astazi nu este completa, insa a trebuit sa inceapa de undeva si a mers. Asa cum am facut cu Vietnam, schimbarea relatiei noastre cu Cuba va necesita sa investim timp, energie si resurse".

Moment istoric: SUA si Cuba reiau relatiile diplomatice

Barack Obama a mai spus ca momentul reprezinta incheierea unei "abordari depasite", care nu a ajutat intereselor americane.

"Nici poporul american si nici cel cubanez nu sunt avantajati de o politica inradacinata in evenimente care s-au desfasurat inainte ca multi dintre noi sa ne fi nascut", a subliniat liderul de la Casa Alba, care a mentionat ca a fost pregatit de ceva timp sa ridice restrictiile pentru Cuba, insa nu inainte ca Alan Gross sa fie eliberat din inchisoarea cubaneza.

SUA nu mai au ambasada oficiala in Havana din anul 1961, acelasi in care s-a nascut Barack Obama, care vrea sa schimbe reprezentarea diplomatica americana in Cuba.

"Cred ca putem face mai mult pentru a sustine poporul cubanez. (...) Acesti 50 de ani au aratat ca izolarea nu a functionat. Este vremea pentru o noua abordare. (...) Odata cu schimbarile pe care le anunt azi, va fi mai usor pentru americani sa calatoreasca in Cuba. Nimeni nu reprezintra valorile americane mai bine decat poporul american", a mai afirmat presedintele SUA.

Acesta s-a aratat increzator cu privire la o dezbatere "onesta si serioasa" in cadrul Congresului referitoare la ridicarea embargoului impus Cubei. Nu in ultimul rand, le-a multumit Papei Francisc si Guvernului Canadei pentru ca au contribuit la desfasurarea discutiilor SUA-Cuba. Vaticanul a trimis o scrisoare celor doi lideri, pentru a ajuta la normalizarea relatiilor.

"Sa lasam in urma mostenirea colonizarii si comunismului, a tiraniei cartelelor de droguri si a alegerilor aranjate", a mentionat Barack Obama.

Reactia cubanezilor din SUA: Va beneficia Guvernul Cubei, nu oamenii

La randul sau, presedintele cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, a salutat reluarea relatiilor cu Statele Unite. In discursul sau, liderul de la Havana a spus ca raman insa diferente profunde intre cele doua tari, in zone precum drepturile omului, politica externa si intrebari privind suveranitatea. El a mentionat ca cele doua tari trebuie sa invete sa convietuiasca cu aceste diferente "intr-o maniera civilizata", relateaza agentia Associated Press, citata de ABC News.

In schimb, nu toti cubanezii sunt multumiti de acest anunt. In Miami, in cartierul Mica Havana, opozanti cubanezo-americani ai regimului Castro au reactionat furios la anuntul de miercuri, denuntand "conspiratia" lui Obama cu presedintele cubanez si numindu-l pe liderul de la Casa Alba "las".

In plus, acestia spun ca "niciun presedinte nu ar trebui sa negocieze cu teroristii" si ca familia Castro "ar trebui indepartata cu forta, nu exista calea dialogului cu ei".

"Poporul Cubei nu beneficiaza" de schimbare, ci "doar guvernul cubanez", mai spune unul dintre americanii de origine cubaneza.

Eliberarea americanului Alan Gross, miercuri, de catre Guvernul cubanez, dupa cinci ani de detentie, si convorbirea telefonica de marti dintre presedintii SUA si Cubei marcheaza reluarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, dupa mai mult de jumatate de secol.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Obama reluare relatii SUA Cuba, #Obama SUA Cuba, #reluare relatii SUA Cuba, #Castro relatii SUA Cuba , #presedinte SUA