Obama se arunca in lupta impotriva incalzirii climatice

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:46
1136 citiri
Obama se arunca in lupta impotriva incalzirii climatice

Presedintele american, Barack Obama, a prezentat un pachet de masuri ce au ca scop limitarea schimbarii climatice. Masurile includ impunerea de limite asupra emisiilor centralelor electrice ce functioneaza pe baza de carbune.

Obama a expus si un plan de extindere a proiectelor de energie regenerabila, rezistenta imbunatatita la inundatii si a facut apel la un plan international privind clima, scrie BBC.

In ianuarie, cand a inceput al doilea sau mandat, Obama a promis ca va actiona in ceea ce priveste schimbarea climatica. Activistii stransi la Georgetown University din Washington DC, pentru prezentarea planului lui Obama, s-au bucurat ca acesta isi indeplineste, in sfarsit, promisiunile din campanie.

Intr-o zi atat de calduroasa incat parca a fost aleasa de Casa Alba pentru a demonstra validitatea actiunilor sale pe problema climatica, Obama a facut cea mai indrazneata declaratie de lupta impotriva incalzirii climatice de pana acum.

"Ca presedinte, ca tata si ca american, sunt aici sa va spun ca trebuie sa actionam", a subliniat Obama, spunand ca nu are rabdare cu niciunul dintre cei ce neaga ca schimbarea climatica nu este reala: "Nu avem timp de o intalnire a Societatii Pamantul e Plat".

Mare parte din cele propuse de presedinte pot fi realizate fara aprobarea Congresului, insa in unele chestiuni acesta trebuie sa se pregateasca pentru lupta politica. Seful republicanilor din Camera Reprezentantilor, presedintele Camerei, John Boehner, a numit deja planurile presedintelui "absolut nebunesti".

Planul lui Obama vine la 16 ani dupa incheierea Protocolului de la Kyoto si abia acum ar putea incepe SUA sa actioneze.

Planul lui Obama include noi standarde de eficienta pentru camioane, instalatii electrice si cladiri guvernamentale; reducerea utilizarii gazelor de sera precum metanul; dublarea energiei eoliene, in special pe terenurile publice si altele.

Marti, presedintele si-a reafirmat hotararea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 17% sub nivelul din 2005, pana la sfarsitul acestui deceniu.

Cu toate ca sunt si voci care spun ca planurile lui Obama sunt modeste si prea putin agresive fata de cele ale Uniunii Europene, majoritatea se bucura ca in sfarsit incepe de undeva.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Obama lupta incalzire climatica, #Obama plan incalzire climatica , #presedinte SUA