Obama vrea o lume fara arme nucleare

Luni, 26 Martie 2012, ora 10:01
1929 citiri
Obama vrea o lume fara arme nucleare
Foto: euronews.com

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a emis avertizari catre Iran si Coreea de Nord, dar si catre legaturile nucleare ale acestora cu Rusia.

Afirmatiile presedintelui american au fost facute, luni, cu ocazia summit-ului de la Seul, pe tema securitatii nucleare, la care participa in jur de 50 de lideri mondiali, informeaza The Telegraph.

"Deja putem spune cu incredere ca avem mai multe arme nucleare decat avem nevoie", a declarat Obama, intr-un discurs sustinut la Universitatea Hankuk din Coreea de Sud, promitand o noua incercare de control al armelor, cu ocazia intalnirii pe care o va avea in luna mai, cu viitorul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin.

Presedintele american a ridicat nivelul asteptarilor in 2009, la Praga, cand a declarat ca este cazul cautarii "unei lumi fara arme nucleare". La acea vreme, acesta a anuntat ca este vorba despre un scop pe termen lung, dar vorbele sale l-au ajutat sa castige Premiul Nobel pentru Pace.

Luni, la Seul, Obama a subliniat faptul ca si-a mentinut angajamentul pentru aceasta notiune si a insistat ca "aceia care isi bat joc de viziunea noastra, care cred ca scopul nostru este unul imposibil, ca nu poate fi niciodata atins" se insala.

Totodata, liderul de la Casa Alba s-a declarat increzator ca SUA si Rusia, care au semnat un tratat nuclear in 2009 "pot continua sa progreseze si sa-si reduca rezervele nucleare".

Barack Obama a folosit acest pretext si pentru a face un apel catre Coreea de Nord, care planuieste sa lanseze o racheta luna viitoare, sa-si domoleasca ambitiile nucleare sau vor avea de infruntat izolare internationala, pe viitor.

"Si retineti asta - nu vor mai fi recompense pentru provocari. Acele zile s-au sfarsit. Aceasta este alegerea din fata voastra", a comentat presedintele american, la adresa conducerii de la Phenian.

La randul sau, presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a cerut omologului sau Hu Jintao, luni, sa incerce sa convinga Nordul sa renunte la lansarea de racheta de luna viitoare, despre care Phenianul a declarat in repetate randuri ca este numai o trimitere a unui satelit in spatiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Obama securitate nucleara, #Obama lume fara arme nucleare, #Obama summit nuclear Seul, #Obama avertizari Coreea de Nord , #presedinte SUA