Putin l-a sunat pe Obama. Ce si-au spus despre Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 10:04
9043 citiri
Putin l-a sunat pe Obama. Ce si-au spus despre Ucraina

Presedintii SUA si Federatiei Ruse, Barack Obama si Vladimir Putin, au discutat telefonic pe tema Ucrainei, luni, dupa o pauza de doua saptamani in comunicare.

Cu toate acestea, discutia celor doi lideri a avut prea putine puncte comune, in conditiile in care Obama a cerut ca trupele ruse sa de-escaladeze situatia din estul Ucrainei, iar Putin a refuzat sa recunoasca faptul ca Moscova se amesteca in miscarile separatiste din regiune, scrie AP.

Casa Alba a anuntat ca Rusia a initiat convorbirea, iar "presedintele (Obama - n.red.) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la sustinerea Guvernului rus pentru factiunile separatistilor inarmati, pro-rusi, care ameninta sa submineze si sa destabilizeze Guvernul Ucrainei".

Kremlinul, care a dat publicitatii propria varianta a convorbirii, a precizat ca Putin i-a spus lui Obama ca rapoartele privind implicarea Rusiei in regiune sunt "bazate pe informatii necredibile". Liderul rus i-a cerut omologului american sa descurajeze Guvernul ucrainean sa foloseasca forta impotriva protestatarilor.

Ambele parti au cazut totusi de acord asupra unei chestiuni, anume participarea, joi, la discutiile de la Geneva, unde vor fi prezenti reprezentanti ai SUA, Rusiei, Europei si Ucrainei.

Obama i-ar mai fi spus lui Putin ca, desi prefera optiunea diplomatica, "aceasta nu poate avea succes intr-un mediu de intimidare creat de armata rusa la granitele Ucrainei, de provocare armata in Ucraina si retorica inflamanta a oficialilor de la Kremlin".

Oficialii americani sustin ca exista suficiente informatii ca Rusia alimenteaza miscarile separatiste din estul Ucrainei si evalueaza ceea ce se intampla pentru a decide cum reactioneaza. In acest context, seful CIA, John Brennan, s-a deplasat la sfarsitul saptamanii trecute la Kiev.

Ucraina, la un pas de razboi civil: Ianukovici da vina pe CIA

Vizita i-a prilejuit fostului lider ucrainean o iesire spectaculoasa. Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a aratat ca Ucraina se afla in pragul unui razboi civil si ca vinovate pentru criza din regiune sunt, partial, Statele Unite, mai exact CIA.

Ucraina fierbe: Presedintele trimite armata in Est si le da ultimatum militantilor prorusi

Fostul lider, care inca se considera presedintele legitim al Ucrainei, a precizat ca operatiunile speciale din estul tarii au fost comandate de catre Guvern in urma unei intalniri a ministrilor cu directorul CIA, John Brennan.

Criza din Ucraina: Rusia vrea reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU

Afirmatia lui este sustinuta si de o sursa din interiorul Guvernului ucrainean, care a declarat ca Brennan a ajuns sambata la Kiev si s-a intalnit cu oficiali ai securitatii inainte ca Ministerul de Interne sa anunte operatiuni impotriva militantilor pro-rusi din estul Ucrainei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Obama Ucraina discutie Putin, #Obama Putin telefon , #presedinte SUA