SUA, trecut si viitor: Cum se vede din mesajele lui Obama si Trump la moartea lui Fidel Castro

Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 19:10
7006 citiri
SUA, trecut si viitor: Cum se vede din mesajele lui Obama si Trump la moartea lui Fidel Castro
Foto: Hepta.ro

Moartea lui Fidel Castro a generat reactii in toata lumea. Liderii lumii au transmis mesaje ferme sau mai evazive, dar toti au admis ca a fost o personalitate care nu poate fi ignorata.

Dincolo de aprecierile pozitive sau negative, o semnificatie deosebita o pot avea mesajele date de Barack Obama si Donald Trump, trecutul si viitorul SUA. Mesajele sunt total diferite atat ca atitudine, continut si limbaj, conturand parca lumi diametral opuse.

In timp ce Obama il numeste pe Fidel Castro o "personalitate singulara", al carui impact asupra poporului va fi judecat de istorie si asigura poporul cubanez ca are in SUA "un prieten si un partener", Trump il numeste pe Castro un "dictator brutal", care lasa "o mostenire de executii, hotie, suferinta inimaginabila, saracie si incalcare a drepturilor fundamentale ale omului".

In mesajul de condoleante transmis, Barack Obama spune ca "istoria va consemna si va judeca impactul enorm al acestei personalitati singulare asupra poporului si lumii din jurul sau". Presedintele SUA aminteste ca desi "discordia si dezacorduri politice profunde" au marcat realatia dintre Statele Unite si Cuba timp de aproape sase decenii, s-a "muncit din greu sa lasam trecutul in urma noastra".

Obama mai spune ca in urmatoarele zile, cubanezii "isi vor aminti trecutul, dar vor privi si spre viitor" si, "in timp ce face acest lucru, poporul cubanez trebuie sa stie ca are un prieten si un partener" in America.

De cealalta parte, presedintele ales Donald Trump, care se va instala la Casa Alba pe 20 ianuarie 2017, il numeste in mesajul sau pe Fidel Castro "un dictator brutal".

Trump spune ca la moartea sa, liderul revolutionar cubanez lasa "o mostenire de executii, hotie, suferinta inimaginabila, saracie si incalcare a drepturilor fundamentale ale omului".

In ce priveste mesajul pentru poporul cubanez, viitorul presedinte al SUA spune ca "desi Cuba ramane o insula totalitara, sper ca ziua de astazi marcheaza o indepartare de ororile indurate pentru prea mult timp si un viitor in care minunatul popor cubanez sa poata trai in libertatea pe care o merita pe deplin".

De altfel, in septembrie, la un miting electorla, Trump a spus ca va anula politica de reforme a lui Obama fata de Cuba, daca liderii cubanezi nu permit libertatea religioasa si nu elibereaza detinutii politici.

Fidel Castro, fostul lider cubanez, a murit, vineri seara, la 90 de ani.

Anuntul a fost facut de fratele sau, Raul, la televiziunea de stat cubaneza. El a spus ca "liderul si comandatul Revolutiei cubaneze" a decedat in noaptea de vineri, 25 noiembrie, la ora 22:29".

Fidel Castro va fi incinerat, iar autoritatile au decretat 9 zile de doliu national. Ulterior, poporul va avea ocazia sa-si ia adio, caci ramasitele sale pamantesti vor fi plimbate prin toata tara, pana pe 4 decembrie, cand va fi inmormantat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#mesaj Obama Fidel Castro, #mesaj Trump Fidel Castro, #Fidel Castro murit, #Reactii moarte Fidel Castro, #fidel castro , #presedinte SUA