Ambasadori ai SUA in Romania ii cer lui Obama sa revizuiasca programul Visa Waiver

Vineri, 30 August 2013, ora 13:56
2531 citiri
Ambasadori ai SUA in Romania ii cer lui Obama sa revizuiasca programul Visa Waiver

Patru fosti ambasadori ai Statelor Unite ale Americii la Bucuresti ii cer presedintelui Barack Obama sa revizuiasca programul Visa Waiver, din care Romania inca nu face parte.

Articolul se doreste o pledoarie in favoarea relaxarii conditiilor de acceptare in programul Visa Waiver pentru reprezentantii tarilor prietene Americii, inclusiv Romania si este semnat de Jim Rosapepe, ambasador in perioada Administratiei Clinton, J.D Crouch si Michael Guest, ambasadori in timpul Administratiei George W. Bush si Mark Gitenstein, ambasador in timpul Administratiei Obama.

"O componenta neglijata, dar critica, a reformei imigratiei ar fi modernizarea manierei in care Statele Unite isi intampina vizitatorii - oameni de afaceri, turisti si rude ale americanilor - din tarile prietene.

Legislatia Senatului privind imigratia cuprinde o masura vizand reorganizarea Programului Visa Waiver. Camera Reprezentantilor trebuie sa se alature acestei initiative de reorganizare a acestui program-cheie.

Stagnarea pune la grea incercare relatiile cu aliatii Americii si chiar oprelisti economiei", argumenteaza cei patru fosti ambasadori americani in articolul lor din Washington Post.

Visa Waiver Program (VWP) permite cetatenilor din anumite tari sa calatoreasca in Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri pe o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoiti sa obtina o viza.

Programul a fost infiintat in 1986, cu obiectivul de a elimina barierele inutile, de a stimula industria turismului si de a permite Departamentului de Stat sa-si canalizeze resursele consulare in alte domenii.

Persoanele eligibile pentru VWP pot aplica pentru o viza in cazul in care prefera sa faca acest lucru.

Nu toate tarile fac parte din VWP si nu toti cetatenii din tarile VWP sunt eligibili pentru a utiliza acest program.

Turistii VWP au obligatia de a face cerere pentru autorizatie prin intermediul sistemului electronic de autorizare pentru turism (ESTA), urmand sa fie verificati la intrarea in Statele Unite si inscrisi in cadrul Departamentului de Securitate al programului US-VISIT.

Romania se lupta de mai multi ani sa fie acceptata in acest program, dar principala problema invocata de americani este rata mare de refuz a aplicatiilor pentru viza dinspre tara noastra.

Unul dintre criteriile de admitere este ca indicele de refuz al aplicatiilor pentru viza sa fie mic - calculat la nivel national; indicele de "violare" a termenilor de acordare a vizelor sa fie mai mic de 2% din numarul total al cetatenilor din statul respectiv care au calatorit in anul fiscal anterior pe teritoriul SUA.

In opinia celor patru fosti ambasadori, criteriul privind rata ii face pe toti cetatenii unei tari vinovati pana la dovedirea contrarului, de a dori sa incalce termenii acordarii vizelor. In acest fel, ii face reticenti pe turistii de buna credinta, pe oamenii de afaceri si pe studenti, de exemplu.

Situatia actuala, opineaza autorii, costa miliarde de dolari economia americana si lasa natiunea intr-un dezavantaj in fata concurentei, in special in fata statelor europene.

"Potrivit unui raport dat publicitatii in 2012 al US Travel Association, vizitatorii din tarile participante la Programul Visa Waiver au cheltuit 61 de miliarde de dolari in Statele Unite in 2010, generand 9 miliarde de dolari din taxe si sprijinind astfel 433.000 de locuri de munca ale americanilor.

Un program mai extins ar impulsiona si mai multi oameni sa-si doreasca sa isi viziteze familiile, sa faca afaceri si sa cheltuiasca bani", mai scriu cei patru.

Dincolo de aspectele economice, reforma programului ar ajuta si la a spori siguranta Statelor Unite, sunt de parere cei patru fosti ambasadori. Ei explica faptul ca tarile participante trebuie sa respecte mai multe angajamente in materie de securitate, inclusiv mentinerea anumitor standarde in materie de legislatie si practici antiteroriste.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Visa Waiver Romania, #ambasadori SUA Romania, #Romania Visa Waiver , #stiri Barack Obama